Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Αλέκο παπαδόπουλε δεν ξεχνώ τον μικρό Παναγιώτη Βασιλελλη




Την ίδρυση ενός νέου πολιτικού φορέα ανακοίνωσε από την Κρήτη ο πρώην υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος.Εμείς όμως δεν ξεχνάμε κύριε Υπουργέ Υγείας που απαντούσες άλλη ερώτηση και άλλη ερώτηση. Θυμόμαστε πάντα τον μικρό Παναγιώτη Βασιλέλλη και αυτά τα ΔΥΟ ΥΠΕΡΟΧΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΜΑΤΙΑ.....

5 Μαρτίου 2001, ξημερώματα Κυριακής. Ένα μικρό παιδί, μεταφέρεται με συμπτώματα υποθερμίας στην Παιδιατρική Κλινική τού Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Μετά από λίγο, με όση δύναμη τού απομένει, λέει στην μάνα του, «να κάνω νάνι...». Στο επόμενο δευτερόλεπτο ξεψυχά...
Ο τότε υπουργός Υγείας και Πρόνοιας, Αλέκος Παπαδόπουλος, στις επίμονες ερωτήσεις τών δημοσιογράφων για το τραγικό αυτό περιστατικό, περιορίστηκε στην λακωνική απάντηση: «Έκλεισε το θέμα. Άλλη ερώτηση,άλλη ερώτηση,άλλη ερώτηση»

.
Ήταν ο τετράχρονος Παναγιώτης Βασιλέλλης. Η είδηση και η εικόνα τού θανάτου του, όπως αυτή αποτυπώθηκε στον τηλεοπτικό φακό, συγκλονίζει το πανελλήνιο.
Μέχρι τότε, είχαν προηγηθεί γεγονότα, που φανέρωναν σε όλο τους το μεγαλείο, απ' τη μια, το αίσθημα αλληλεγγύης και την ευαισθησία τών απλών Ελλήνων πολιτών κι απ' την άλλη, την σήψη, την διαφθορά και την αναλγησία τού «κοινωνικού» κράτους «πρόνοιας».
Ο Παναγιωτάκης, στάθηκε εξαιρετικά άτυχος στην σύντομη ζωή του. Το 1999, σε ηλικία 18 μηνών, τού διαγνώσκεται μια σπάνια μορφή καρκίνου και μάλιστα σε προχωρημένο στάδιο: Νευροβλάστωμα δεξιού επινεφριδίου. Σε απλή γλώσσα: Λευχαιμία. Θα νοσηλευθεί στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». Η κατάστασή του όμως, είναι, δυστυχώς, σοβαρότατη και μη αντιμετωπίσιμη στην Ελλάδα. Η μόνη ελπίδα βρίσκεται στο νοσοκομείο «Μεμόριαλ» τών Η.Π.Α. Τα νοσήλια όμως που απαιτούνται, είναι δυσβάσταχτα για την φτωχή οικογένεια από την Γέρα τής Λέσβου: Πάνω από 100 εκατομμύρια δραχμές.
Η υπόθεση παίρνει δημοσιότητα. Ο ιδιοκτήτης τής «Τηλεόρασης Μυτιλήνης», Μανώλη Γιαννακέλος, ανοίγει λογαριασμό στην «Εθνική Τράπεζα» τής Μυτιλήνης και καταθέτει το πρώτο ποσό, προς ενίσχυση τού μικρού Παναγιώτη. Αμέσως, τα ανακλαστικά χιλιάδων Ελλήνων πολιτών διεγείρονται και σε σύντομο χρονικό διάστημα, συγκεντρώθηκε ένα ποσό τών περίπου 300 χιλιάδων ευρώ (100 εκατομμύρια).
Υπήρχαν πλέον οι προϋποθέσεις, να ταξιδέψει στις Η.Π.Α. Μόνο που οι γονείς τού μικρού Παναγιώτη, Στρατής και Γεωργία Βασιλέλλη, λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο: Η «Εθνική Τράπεζα», με πρόσχημα τον νόμο 5101 τού 1931, σύμφωνα με τον οποίο δεν επιτρέπεται η άμεση αποδέσμευση χρημάτων που προέρχονται από ερανικό λογαριασμό και δεν έχει δηλωθεί ο σκοπός του, δέσμευσε το ποσό κι αρνήθηκε την εκταμίευσή του. Το ποσό παρακρατείται για οκτώ μήνες. Αντ' αυτού, η τράπεζα αποδεσμεύει μόνο 12 εκατομμύρια δραχμές· ποσό ανεπαρκές για την νοσηλεία τού μικρού Παναγιώτη, καθώς το «Μεμόριαλ» απαιτούσε προκαταβολή 33 εκατομμυρίων δραχμών. Γίνεται προσφυγή στην Δικαιοσύνη για την αποδέσμευση ολόκληρου τού ποσού και την υπεράσπιση τής οικογένειας Βασιλέλλη, αναλαμβάνει αφιλοκερδώς, ο δικηγόρος Σπύρος Κλαδάς (μετέπειτα επικεφαλής τού ΣΔΟΕ). Ο μικρός Παναγιώτης όμως, δεν μπορεί να περιμένει... Αφήνει την τελευταία του πνοή στις 5 Μαρτίου 2001. Έχει πέσει θύμα τής γραφειοκρατίας κι ενδεχομένως κάποιων που μυρίστηκαν «ψητό» και επιλεκτικά αποφάσισαν να τηρήσουν πιστά το γράμμα τού νόμου. Η αξία τής ανθρώπινης ζωής και μάλιστα ενός παιδιού, καταντά μηδενική μπροστά στην αξία τού χρήματος.


Η τράπεζα, μετά από κρατική παρέμβαση, αποδέσμευσε το ποσό, διαθέτοντάς το «σε κοινωνικά ιδρύματα για το παιδί»», δύο ημέρες μετά τον θάνατο τού Παναγιώτη Βασιλέλλη, προφανώς λόγω τής δημόσιας κατακραυγής και τής καταδίκης τής ελληνικής κοινωνίας. Η κυβέρνηση εκδήλωσε την «θλίψη» της για τον θάνατο τού παιδιού και την «συμπαράστασή της στην οικογένεια», αρνούμενη ωστόσο τις ευθύνες της. Ο τότε υπουργός Υγείας και Πρόνοιας, Αλέκος Παπαδόπουλος, στις επίμονες ερωτήσεις τών δημοσιογράφων για το τραγικό αυτό περιστατικό, περιορίστηκε στην λακωνική απάντηση: «Έκλεισε το θέμα. Άλλη ερώτηση». Στην πραγματικότητα, κυβερνητικά και τραπεζικά στελέχη, προσπαθούσαν να δικαιολογηθούν, κατά τρόπον ανήθικο, αφήνοντας ακόμη και υπονοούμενα για κατάχρηση από την οικογένεια Βασιλέλλη, ή χρυσώνοντας το χάπι, με το επιχείρημα, ότι έτσι κι αλλιώς το παιδί δεν είχε ουσιαστική ελπίδα επιβίωσης.
Η οικογένεια Βασιλέλλη προσέφυγε και πάλι στην Δικαιοσύνη, ζητώντας την τιμωρία τών υπευθύνων και την απόδοση τού παρακρατημένου ποσού συν χρηματική αποζημίωση· χρήματα τα οποίο θα διοχετεύονταν σε κοινωφελή ιδρύματα. Στο εδώλιο κάθισαν πέντε άτομα, με την κατηγορία τής «πράξης τής θανατηφόρου εκθέσεως»:

1. Σταύρος Χαϊδάς, διευθυντής τού τμήματος Παιδιατρικής Αιματολογίας και Ογκολογίας τού Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία».
2. Αντώνιος Χάλαρης, περιφερειακός διοικητής και διοικητικός προϊστάμενος Πειραιά και Νήσων Αιγαίου και Κρήτης τής «Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος».
3. Παναγιώτης Τζαβέλλας, διευθυντής τού υποκαταστήματος τής «Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος» στην Μυτιλήνη.
4. Ευστάθιος Χρηστέλλης, υποδιευθυντής τού υποκαταστήματος τής «Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος» στην Μυτιλήνη.
5. Αγησίλαος Καράμπελας, γενικός διευθυντής τών νομικών υπηρεσιών τής «Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος».

Αξίζει να σημειωθεί, πως η «Εθνική Τράπεζα», πρότεινε ως έναν εκ τών μαρτύρων υπεράσπισής της και τον πρώην δικηγόρο τής οικογένειας Βασιλέλλη, τον Σπύρο Κλαδά, εγείροντας έτσι εύλογα ερωτηματικά για τον ρόλο τού εν λόγω δικηγόρου και τον τρόπο με τον οποίον υπεράσπισε τούς πρώην πελάτες του.


Τον Δεκέμβριο τού 2008, η Δικαιοσύνη αποφάνθηκε πώς ουδείς είχε ευθύνη για τον θάνατο τού παιδιού, ενώ το 2009 η αίτηση αναίρεσης τής αποφάσεως αυτής από τον αντεισαγγελέα τού Αρείου Πάγου, Δημήτριο Λεκκό, απορρίφθηκε από το Ποινικό Τμήμα τού Αρείου Πάγου. Τόσο απλά...
Η άσχημη τροπή αυτή τής υπόθεσης, τελικά ωφέλησε ένα άλλο τετράχρονο παιδί από τον Βόλο, με παρόμοιο πρόβλημα, τον Κώστα Χάνο. Λόγω τής διάστασης που είχε λάβει η περίπτωση τού Παναγιώτη Βασιλέλλη, οι μηχανισμοί στην περίπτωσή του, κινήθηκαν πιο γρήγορα και το παιδί μετέβη στο «Μεμόριαλ» τών Η.Π.Α. όπου και σώθηκε, παρ' ότι είχε κι αυτός, όπως κι ο μικρός Παναγιώτης, «ελάχιστες ελπίδες».

Πηγές κειμένων:

Σε 42 χρόνια 7 πατεράδες, καλός απολογισμός


Κάθε 21 Ιούνη γιορτάζουν την ημέρα του Πατέρα. 
Ηλιθιότητες για να θησαυριζόσουν τα λουλουδάδικα και τα ζαχαροπλαστεία.
Σήμερα όμως έτυχε να θυμηθώ όλους τους Πατεράδες που πέρασαν μέχρι αυτή την στιγμή από την ζωή μου και με δίδαξαν αρχές βίου και ήθους και είπα να τους μνημονεύσω όλους μαζί.
Πρώτος και καλύτερος ο βιολογικός μου πατέρας.Αγνώστου Πατρός.


Δεύτερος, αυτός που με πήρε το ορφανοτροφείο του Αγίου Στυλιανού και με μεγάλωσε.


Τρίτος με χρονολογική σειρά ο Πατέρας που μεγάλωσα με τις ταινίες του  έβρισκα να ακουμπήσω την ψυχή μου και έβρισκα εικόνα να ξεκουράσω τα μάτια μου, ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος.


Τέταρτος ο ποιητικός πατέρας που μέσα στα ποιήματα του μάθαινα για τον έρωτα και τον θάνατο, Ο Κωνσταντίνος Καβάφης.


Πέμπτος ο Εκπαιδευτικός πατέρας που μέσα από την διδασκαλία του μου δίδαξε για την Αρχαία Ελλάδα, για την πραγματική έννοια του Χριστιανισμού, για τον Καβάφη και για τον Σολωμό και κυρίως με δίδαξε για τα πειθαρχημένα συναισθήματα μέσα από την Φιλοσοφική Θεώρηση του Θανάτου.Ο Δημήτρης Λιαντίνης.



Έκτος ο θρησκευτικός μου πατέρας που είναι ο Νίκος Καζαντζάκης. Μου δίδαξε την πραγματική έννοια του Χριστιανισμού και της θρησκείας και την σχέση των Ιερέων απέναντι στην θρησκεία αλλά και τον ελληνισμό και που εξίσωσε τον άνθρωπο με τον Θεό και που μου έμαθε το πραγματικό Πιστεύω:

Πιστεύω σ' ένα Θεό, Ακρίτα, Διγενή, στρατευόμενο πάσχοντα μεγαλοδύναμο, όχι παντοδύναμο, πολεμιστή στ' ακρότατα σύνορα, στρατηγό αυτοκράτορα σε όλες τις φωτεινές δυνάμεις, τις ορατές και τις αόρατες. Πιστεύω στ' αναρίθμητα, εφήμερα προσωπεία που πήρε ο Θεός στους αιώνες και ξεκρίνω πίσω από την άπαυτη ροή του την ακατάλυτη ενότητα.Πιστεύω στον άγρυπνο βαρύν αγώνα Του, που δαμάζει και καρπίζει την ύλη τη ζωοδόχα, πηγή φυτών και ανθρώπων. Πιστεύω στην καρδιά του ανθρώπου, το χωματένιο αλώνι, όπου μέρα και νύχτα παλεύει ο Ακρίτας με το θάνατο. "Βοήθεια!" κράζεις, Κύριε. "Βοήθεια!" κράζεις, Κύριε, κι ακούω. Μέσα μου οι προγόνοι και απογόνοι κι οι ράτσες όλες, κι όλη η γης, ακούμε με τρόμο, με χαρά, την κραυγή Σου.Μακάριοι όσοι την ακούν και χύνουνται να σε λυτρώσουν Κύριε, και λεν: "Εγώ και συ μονάχα υπάρχουμε". Μακάριοι όσοι σε λύτρωσαν, σμίγουν μαζί Σου Κύριε, και λεν: "Εγώ και Συ είμαστε Ένα". Και τρισμακάριοι όσοι κρατούν, και δε λυγούν, απάνω στους ώμους τους, το μέγα, εξαίσιο, αποτρόπαιο μυστικό: "Και το Ένα τούτο δεν υπάρχει!" 
 ΑΣΚΗΤΙΚΗ



Έβδομος πατέρας μου είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας εμπνευσμένος από μια τηλεοπτική σειρά το Person of Interest.Θα τον χαρακτήριζα ως τεχνολογικό πατέρα γιατί στην σειρά κατάφερε να δώσει εκτός από ζωή, ψυχή και συναισθήματα σε μια μηχανή τεχνητής νοημοσύνης.Tον ρόλο του Ηarold (Mr) Finch υποδύεται ο Michael  Emerson.



Στο παρακάτω βίντεο η απολογία της μηχανής στον δημιουργό της στο τελευταίο επεισόδιο της φετινής χρονιάς.Ελπίζω να γνωρίσω κι άλλους πατεράδες μέχρι το πέρας του Βίου μου.




Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

20/06/2015 Ωρα 23.03 37 χρόνια μετά Θυμάμαι ....

Θεσσαλονίκη 20 Ιουνίου 1978 Ώρα 23.03 6,5 Ρίχτερ Σείουν την πόλη



Τριάντα επτά έτη συμπληρώνονται σήμερα από τον μεγάλο σεισμό της 20ης Ιουνίου 1978 που έπληξε την Θεσσαλονίκη, αφήνοντας πίσω του 49 νεκρούς, 220 τραυματίες και χιλιάδες αστέγους.


Ο Μεγάλος Σεισμός της Θεσσαλονίκης σημειώθηκε την Τρίτη 20 Ιουνίου 1978 και ώρα 23:03, με επίκεντρο 35 χιλιόμετρα ανατολικά-βορειοανατολικά της πόλης της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στο χωριό Στίβος που βρίσκεται ανάμεσα στις λίμνες Κορώνεια  και Βόλβη.



Η σεισμική δραστηριότητα ξεκίνησε στις 8 Μαΐου 1978 με ισχυρότερους προσεισμούς αυτών της 23ης Μαΐου με μέγεθος 5,8 Ρίχτερ και της 19ης Ιουνίου με μέγεθος 5,3 Ρίχτερ. Ο κύριος σεισμός της 20ης Ιουνίου ήταν μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, είχε εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα, διάρκεια 10 δευτερολέπτων και έγινε αισθητός σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.




Υπήρξε ο πρώτος που έπληξε μεγάλο αστικό κέντρο στην Ελλάδα και θεωρείται η μεγαλύτερη σεισμική δραστηριότητα στη γύρω περιοχή από το 1932. Ακολούθησε επίσης σειρά ισχυρών μετασεισμών με μεγαλύτερο εκείνο της 5ης Ιουλίου 1978, μεγέθους 5 Ρίχτερ.



Το μέγεθος των καταστροφών που προκάλεσε, εκτιμήθηκε στο επίπεδο VIII (8) στη 12-βάθμια κλίμακα Μερκάλι, ήταν δηλαδή «καταστροφικός». 


Επίσης προκάλεσε συνολικά 49 θανάτους ανθρώπων, εκ των οποίων οι περισσότεροι (37) ήταν ένοικοι οκταόροφης πολυκατοικίας που κατέρρευσε στην πλατεία Ιπποδρομίου. 

                                                
η οικοδομή της Πλατείας Ιπποδρομίου σήμερα
Τραυματίστηκαν 220 άνθρωποι, ενώ χιλιάδες έμειναν άστεγοι σε όλο τον νομό Θεσσαλονίκης. Οι υλικές ζημιές, οι οποίες όμως αποκαταστάθηκαν σύντομα, έφτασαν τα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, σε σημερινές τιμές.


Εντοπίστηκαν συνολικά 3.170 (4,5%) κτίρια με σοβαρές και επικίνδυνες βλάβες (κόκκινα), 13.918 (21,0%) κτίρια με μέσης ή και μικρής κλίμακας βλάβες (κίτρινα) και 49.071 (74,5%) κτίρια χωρίς βλάβες (πράσινα). 


Οι φήμες για τους δήθεν μετασεισμούς και τον «γεωλογικό» ρόλο της επικείμενης Πανσελήνου ήταν τέτοιες που ανάγκασαν τον τότε πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή να περάσει το συγκεκριμένο τριήμερο στη Θεσσαλονίκη για να κατευνάσει τους φόβους των πολιτών.

Ήμουν πέντε χρονών αλλά δεν πρόκειται να το ξεχάσω ποτέ μέχρι να πεθάνω. Μέναμε στον τρίτο και τελευταίο όροφο και ξαφνικά ακούγεται ένα δυνατό υπόκωφο βουητό και την ίδια ώρα ταυτόχρονα όλο το σπίτι αρχίζει να κάνει τραμπάλα.Οι πολυέλαιοι  πήγαιναν από τη μια άκρη στην άλλη, τα ντουλάπια άνοιγαν και έπεφταν τα πιάτα και τα ποτήρια.


Έντρομοι βγήκαμε από το διαμέρισμα και αλαφιασμένοι κατεβαίναμε τις σκάλες και μαζί με τους άλλους βρεθήκαμε στο κοντινό πάρκο. Όλος ο κόσμος έξω.


Η μάνα μου ξανανέβηκε επάνω για να πάρει ρούχα. Κοιμηθήκαμε 2 βράδια σε αυτοσχέδιες σκηνές στο διπλανό πάρκο.Ο στρατός μας μοίραζε γάλα, μπισκότα και φαγητό.


Φωτογραφία δικιά μου τραβηγμένη μέσα στην σκηνή.Ελπίζω να μην το ζήσετε ΠΟΤΕ!
αποσπάσματα για τον σεισμό του 1978 Μέρος 1ο


 Μέρος 2ο
Μέρος 3ο (του 2011)


Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Αγγελος Σικελιανός Μνημονιακά Επίκαιρος 54 χρόνια μετα



Ο Σικελιανός γεννήθηκε στη Λευκάδα, όπου και πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Το 1901 εγγράφηκε στη Νομική Σχολή της Αθήνας, χωρίς ωστόσο να ολοκληρώσει ποτέ τις νομικές του σπουδές. Τα ενδιαφέροντά του ήταν καθαρά λογοτεχνικά και από νωρίς μελέτησε Όμηρο,Πίνδαρο, Ορφικούς και Πυθαγόρειους, λυρικούς ποιητές, προσωκρατικούς φιλοσόφους, Πλάτωνα, Αισχύλο Το 1902, δημοσίευσε τα πρώτα του ποιήματα στα λογοτεχνικά περιοδικά Διόνυσος και Παναθήναια.
Σημαντικό σταθμό στη ζωή του Σικελιανού η γνωριμία του το 1905 με την Αμερικανίδα Ευα Πάλμερ την οποία παντρεύτηκε το 1907. Εκείνη την περίοδο ο Σικελιανός ήρθε σε επαφή με αρκετούς πνευματικούς ανθρώπους και τελικά το 1909 δημοσίευσε την πρώτη του ποιητική συλλογή Αλαφροΐσκιωτος, η οποία προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση στους φιλολογικούς κύκλους, αναγνωριζόμενη ως έργο-σταθμός στην ιστορία των νεοελληνικών γραμμάτων.

Καζαντζάκης-Σικελιανος 10/10/1921
Ο Σικελιανός, στις 11/11/1914, γνωρίζεται με τον Νίκο Kαζαντζάκη και τα επόμενα χρόνια συχνά πυκνά περιπλανιόνται μαζί στην Ελλάδα.Η αρχαιοελληνική πνευματική ατμόσφαιρα απασχόλησε βαθιά τον Σικελιανό και συνέλαβε την ιδέα να δημιουργηθεί στους Δελφούς ένας παγκόσμιος πνευματικός πυρήνας ικανός να συνθέσει τις αντιθέσεις των λαών («Δελφική Ιδέα»). Οργανώνει τις «Δελφικές Εορτές» στους Δελφούς με τις παραστάσεις του Προμηθέα Δεσμώτη (1927) και των Ικέτιδων (1930) του Αισχύλου να ανεβαίνουν στο αρχαίο θέατρο. Η «Δελφική Ιδέα» εκτός από τις αρχαίες παραστάσεις περιελάμβανε και τη «Δελφική Ένωση», μία παγκόσμια ένωση για τη συναδέλφωση των λαών και το «Δελφικό Πανεπιστήμιο», στόχος του οποίου θα ήταν να συνθέσει σε έναν ενιαίο μύθο τις παραδόσεις όλων των λαών. Για τις πρωτοβουλίες αυτές, το 1929, η Ακαδημία Αθηνών του απένειμε αργυρό μετάλλιο για τη γενναία προσπάθεια αναβίωσης των δελφικών αγώνων.Το 1939 του απονεμήθηκε το Κρατικό Λογοτεχνικό Βραβείο για το σύνολο του ποιητικού του έργου. 
Κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940 ο Άγγελος Σικελιανός διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην πνευματική αντίσταση του λαού, με κορυφαία εκδήλωση το ποίημα και το λόγο που εκφώνησε στην κηδεία του Κωστή Παλαμά στις 28 Φεβρουαρίου του 1943.
Ο Άγγελος Σικελιανός αγνοώντας τελείως την παρουσία του πρωθυπουργού Λογοθετόπουλου - στη νεκρώσιμη ακολουθία για τον Κωστή Παλαμά - και των αξιωματικών του Άξονα, αποδόθηκε σε ένα κάλεσμα για εθνική αφύπνιση, με μια απαγγελία γεμάτη συγκίνηση, με βροντώδη φωνή και ρωμαλέο ύφος. 
Στον Παλαμά
Ηχήστε οι σάλπιγγες... Καμπάνες βροντερές,
δονήστε σύγκορμη τη χώρα πέρα ως πέρα...
Βογκήστε τύμπανα πολέμου...
Οι φοβερές σημαίες, ξεδιπλωθείτε στον αγέρα!
Σ' αυτό το φέρετρο ακουμπά η Ελλάδα! Ένα βουνό
με δάφνες αν υψώσουμε ως το Πήλιο κι ως την Όσσα,
κι αν το πυργώσουμε ως τον έβδομο ουρανό,
ποιόν κλει, τί κι αν το πει η δικιά μου γλώσσα;
Μα συ Λαέ, που τη φτωχή σου τη μιλιά,
ήρως τη πήρε και την ύψωσε στ' αστέρια,
μεράσου τώρα τη θεϊκή φεγγοβολιά
της τέλειας δόξας του, ανασήκωσ' τον στα χέρια
γιγάντιο φλάμπουρο κι επάνω από μας
που τον ύμνούμε με καρδιά αναμμένη,
πες μ' ένα μόνο ανασασμόν: «Ο Παλαμάς!»,
ν' αντιβογκήσει τ' όνομά του η οικουμένη!
Ηχήστε οι σάλπιγγες... Καμπάνες βροντερές,
δονήστε σύγκορμη τη χώρα πέρα ως πέρα...
Βογκήστε τύμπανα πολέμου...
Οι φοβερές σημαίες, ξεδιπλωθείτε στον αγέρα!


Σ' αυτό το φέρετρο ακουμπά η Ελλάδα! Ένας λαός,
σηκώνοντας τα μάτια του τη βλέπει...
κι ακέριος φλέγεται ως μες στ' άδυτο ο Ναός,
κι από ψηλά νεφέλη Δόξας τόνε σκέπει.
Τί πάνωθέ μας, όπου ο άρρητος παλμός
της αιωνιότητας, αστράφτει αυτή την ώρα.
Ορφέας, Ηράκλειτος, Αισχύλος, Σολωμός
την 'Αγια δέχονται ψυχή τη τροπαιοφόρα,
που αφού το έργο της θεμέλιωσε βαθιά
στη γην αυτή με μίαν ισόθεη Σκέψη,
τον τρισμακάριο τώρα πάει ψηλά τον Ίακχο
με τους αθάνατους θεους για να χορέψει.
Ηχήστε οι σάλπιγγες... Καμπάνες βροντερές,
δονήστε σύγκορμη τη χώρα πέρα ως πέρα...
Βόγκα Παιάνα! Οι σημαίες οι φοβερές
της Λευτεριάς ξεδιπλωθείτε στον αγέρα!
Tο 1946 εξελέγη πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών ενώ υπήρξε 5 συνεχόμενες φορές υποψήφιος για το Νομπέλ Λογοτεχνίας, απ0 το 1946, το 1947 που την ίδια χρονιά είχαν προτείνει και τον Νίκο Καζαντζάκη με την σκέψη πως θα έπρεπε να βραβευτούν από κοινού έως  το 1950.
Ο Άγγελος Σικελιανός πέθανε στην Αθήνα στις 19 Ιουνίου του 1951, και ενταφιάστηκε στους Δελφούς 54 χρόνια μετά τον θάνατο του παραμένει επίκαιρος και μόνο για το Πνευματικο Εμβατήριο που δημοσιεύτηκε στο 3ο τεύχος του περιοδικού «Ελεύθερα Γράμματα», στις 19.5.1945.Το πνευματικό εμβατήριο που παραθέτω παρακάτω είναι μια όαση για τον κόσμο και μια αφύπνιση μέσα στην μνημονιακή κατοχή που μετρά ήδη 5 χρόνια.
Πνευματικό Εμβατήριο
Σὰν ἔριξα καὶ τὸ στερνὸ δαυλὶ στὸ φωτογώνι, 
(δαυλὶ τῆς ζωῆς μου τῆς κλεισμένης μέσ᾿ τὸ χρόνο)
στὸ φωτογώνι τῆς καινούργιας λευτεριᾶς σου, Ἑλλάδα, 
μοῦ ἀναλαμπάδιασε ἄξαφνα ἡ ψυχὴ σὰν νἆταν
ὅλο χαλκὸς τὸ διάστημα, ἢ ὡς νἆχα, τ᾿ ἅγιο κελὶ
Τοῦ Ἡράκλειτου τριγύρα μου, ὅπου, χρόνια, 
γιὰ τὴν Αἰωνιότη ἔχαλκευσε τοὺς λογισμούς του
καὶ τοὺς κρεμνουσε ὡς ἅρματα στῆς Ἔφεσος τὸ Ναό...

Γιγάντιες σκέψεις, σὰ νέφη πύρινα ἢ νησιὰ πορφυρωμένα
σὲ μυθικὸν ἡλιοβασίλεμα, ἄναβαν στὸ νοῦ μου, 
τὶ ὅλη μου καίονταν μονομιᾶς ἡ ζωὴ στὴν ἔγνοια
τῆς καινούργιας λευτεριᾶς Σου, Ἑλλάδα. γι᾿ αὐτὸ δὲν εἶπα:

Τοῦτο εἶναι τὸ φῶς τῆς νεκρικῆς πυρᾶς μου...

Δαυλὸς τῆς Ἱστορίας Σου, ἔκραξα εἶμαι, καὶ νά, 
ἂς καεῖ σὰν δάδα τὸ ἔρμο μου κουφάρι, μὲ τὴν δάδα τούτην, 
ὀρθὸς πορεύοντας, ὡς μὲ τὴν ὕστερη ὥρα, 
ὅλες νὰ φέξουν τέλος οἱ γωνιὲς τῆς οἰκουμένης, 
ν᾿ ἀνοίξω δρόμο στὴν ψυχή, στὸ πνεῦμα, στὸ κορμί Σου, Ἑλλάδα.

Εἶπα, καὶ ἐβάδισα
κρατώντας τ᾿ ἀναμμένο μου συκώτι στὸν Καύκασό Σου, 
καὶ τὸ κάθε πάτημά μου ἦταν τὸ πρῶτο, 
κι ἦταν, θάρρευα, τὸ τελευταῖο, 
τὶ τὸ γυμνό μου πόδι ἔπατει μέσα στὰ αἵματά Σου, 
τί τὸ γυμνό μου πόδι ἐσκονταυε στὰ πτώματά Σου, 
γιατὶ τὸ σῶμα, ἡ ὄψη μου, ὅλο μου τὸ πνεῦμα καθρεφτιζόταν, 
σὰ σὲ λίμνη, μέσα στὰ αἱματά Σου.

Ἐκεῖ, σὲ τέτοιον ἄλικο καθρέφτη. Ἑλλάδα, καθρέφτη ἀπύθμενο, 
καθρέφτη τῆς ἀβύσσου, τῆς Λευτεριᾶς Σου καὶ τῆς δίψας Σου, 
εἶδα τὸν ἑαυτό μου βαρὺ ἀπὸ κοκκινόχωμα πηλὸ πλασμένο, 
καινούργιο Ἀδὰμ τῆς πιὸ καινούργιας Πλάσης
ὅπου νὰ πλάσουνε γιὰ Σένα μέλλει. Ἑλλάδα.

Κι εἶπα:
Τὸ ξέρω, ναὶ ποὺ κι οἱ Θεοί Σου, 
οἱ Ὀλύμπιοι χθόνιο τώρα γίνανε θεμέλιο, 
γιατὶ τοὺς θάψαμε βαθειὰ βαθειά, νὰ μὴν τοὺς βροῦν οἱ ξένοι.
Καὶ τὸ θεμέλιο διπλὸ στέριωσε κι᾿ ἐτριπλοστεριωσε
ὅλο μ᾿ ὅσα οἱ ὀχτροί μας κόκαλα σωριάσανε ἀποπάνω...
κι᾿ ἀκόμα ξέρω πὼς γιὰ τὶς σπονδὲς καὶ τὸ τάμα
τοῦ νέου Ναοῦ π᾿ ὀνειρευτήκαμε γιὰ Σένα, Ἑλλάδα, 
μέρες καὶ νύχτες τόσα ἀδέλφια σφάχτηκαν ἀνάμεσά τους, 
ὅσα δὲ σφάχτηκαν ἀρνιὰ ποτὲ γιὰ Πάσχα...

Μοίρα, κι ἡ Μοίρα Σου ὡς τὰ τρίσβαθα
δική μου κι᾿ ἀπ᾿ τὴν Ἀγάπη, ἀπ᾿ τὴ μεγάλη δημιουργὸ Ἀγάπη
νὰ ποὺ ἡ ψυχή μου ἐσκλήρυνεν, 
ἐσκλήρυνε καὶ μπαίνει ἀκέρια πιὰ μέσα στὴ λάσπη
καὶ μέσ᾿ τὸ αἷμα Σου, νὰ πλάσῃ τὴ νέα καρδιὰ
ποὺ χρειάζεται στὸ νιό Σου ἀγώνα, Ἑλλάδα.
Τὴ νέα καρδιὰ ποὺ κιόλας ἔκλεισα στὰ στήθη
καὶ κράζω σήμερα μ᾿ αὐτὴ πρὸς τοὺς συντρόφους ὅλους.
    
το συγκεκριμενο αποσπασμα το χρησιμοποιουσε ο Ανδρεας στις συγκεντρωσεις του 1981

Ὀμπρὸς βοηθᾶτε νὰ σηκώσουμε τὸν ἥλιο πάνω ἀπ᾿ τὴν Ἑλλάδα, 
ὀμπρός, βοηθᾶτε νὰ σηκώσουμε τὸν ἥλιο πάνω ἀπὸ τὸν κόσμο.
Τὶ, Ἰδέτε· ἐκόλλησεν ἡ ρόδα του βαθειὰ στὴ λάσπη, 
κι ἄ, ἰδέτε χώθηκε τ᾿ ἀξόνι του βαθειὰ μέσ᾿ τὸ αἷμα.
Ὀμπρός, παιδιά, καὶ δὲ βολεῖ μονάχος ν᾿ ἀνέβῃ ὁ ἥλιος, 
σπρῶχτε μὲ γόνα καὶ μὲ στῆθος νὰ τὸν βγάλουμε ἀπ᾿ τὴ λάσπη, 
σπρῶχτε μὲ στῆθος καὶ μὲ γόνα νὰ τὸν βγάλουμε ἀπ᾿ τὸ γαῖμα.
Δέστε, ἀκουμπᾶμε ἀπάνω τοῦ ὁμοαίματοι ἀδελφοί του.
Ὀμπρός, ἀδέλφια, καὶ μᾶς ἔζωσε μὲ τὴ φωτιά του, 
ὀμπρός, ὀμπρὸς κι ἡ φλόγα του μᾶς τύλιξε ἀδελφοί μου.

Ὀμπρὸς οἱ δημιουργοί.. Τὴν ἀχθοφόρα ὁρμή Σας, 
στυλῶστε μὲ κεφάλια καὶ μὲ πόδια, μὴ βουλιάξει ὁ ἥλιος.
Βοηθᾶτε με κι ἐμένανε ἀδελφοί, νὰ μὴ βουλιάξω ἀντάμα..
Τὶ πιὰ εἶν᾿ ἀπάνω μου καὶ μέσα μου καὶ γύρα.
Τὶ πιὰ γυρίζω σ᾿ ἕναν ἅγιον Ἴλιγγο μαζί του...
Χίλια καπούλια ταῦροι τοῦ κρατᾶν τὴ βάση, δικέφαλος ἀητός·
κι ἀπάνω μου τινάζει τὶς φτεροῦγες του καὶ βογγάει ὁ σάλαγός του, 
στὴν κεφαλή μου πλάι καὶ μέσα στὴν ψυχή μου.
καὶ τὸ μακριὰ καὶ τὸ σιμὰ γιὰ μένα πιὰ εἶν᾿ ἕνα...
Πρωτάκουστες βαρεῖες μὲ ζωνουν Ἁρμονίες, 
ὀμπρός, σύντροφοι, βοηθᾶτε νὰ σηκωθεῖ νὰ γίνει ὁ ἥλιος πνεῦμα.

Σιμώνει ὁ νέος ὁ Λόγος π᾿ ὅλα θὰ τὰ βάψῃ, 
στὴ νέα του φλόγα. νοῦ καὶ σῶμα. ἀτόφιο ἀτσάλι...
Ἡ γῆ μας ἀρκετὰ λιπάστηκε ἀπὸ σάρκα ἀνθρώπου...
παχιὰ καὶ καρπερά, νὰ μὴν ἀφήσουνε τὰ σώματά μας
νὰ ξεραθοῦν ἀπ᾿ τὸ βαθὺ τοῦτο λουτρὸ τοῦ αἵμα του πιὸ πλούσιο, 
πιὸ βαθὺ κι ἀπ᾿ ὅποιο πρωτοβρόχι.
Αὔριο νὰ βγεῖ ὁ καθένας μας μὲ δώδεκα ζευγάρια βόδια
τὴ γῆ αὐτὴ νὰ ὀργώσει τὴν αἱματοποτισμενη...
Ν᾿ ἀνθίση ἡ δάφνη ἀπάνω της καὶ δέντρο ζωῆς νὰ γένη, 
καὶ ἡ Ἄμπελός μας νὰ ἁπλωθεῖ ὡς τὰ πέρατα τῆς οἰκουμένης...

Ἔτσι, σὰν ἔριξα καὶ τὸ στερνὸ δαυλὶ στὸ φωτογώνι
(δαυλὶ τῆς ζωῆς μου τῆς κλεισμένης μέσ᾿ τὸ χρόνο)
στὸ φωτογώνι τῆς καινούργιας Λευτεριᾶς Σου, Ἑλλάδα
ἀναψυχώθηκε ἄξαφνα τρανὴ ἡ κραυγή μου, ὡς νἆταν
ὅλο χαλκὸς τὸ διάστημα ἢ ὡς νἆχα τ᾿ ἅγιο κελὶ
τοῦ Ἠράκλειτου τριγύρα μου, ὅπου, χρόνια, 
γιὰ τὴν Αἰωνιότη ἐχάλκευε τοὺς στοχασμούς του
καὶ τοὺς κρεμνοῦσε ὡς ἅρματα στῆς Ἔφεσος τὸ ναὸ
ὡς Σᾶς ἔκραζα σύντροφοι.




ΟΛΟ ΤΟ ΕΡΓΟ
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΕΜΒΑΤΗΡΙΟ (Αρκαδία V) 

Μουσική: ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

Ποίηση: ΆΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ

Σύνθεση: Φεβρουάριος 1969, Ζάτουνα

Ζωντανή ηχογράφηση από το Albert Hall του Λονδίνου 

Ερμηνεύουν οι: Μαρία Φαραντούρη, Αντώνης Καλογιάννης, Γιάννης Θεοχάρης. 

Παίζει η London Symphony Orchestra υπό τη διεύθυνση του συνθέτη.

Συμμετέχει η Χορωδία της NEW OPERA
και η ανδρική Χορωδία του GWALIA

1. ΣΑΝ ΕΡΙΞΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΡΝΟ ΔΑΥΛΙ - Μαρία Φαραντούρη 
2. ΓΙΓΑΝΤΙΕΣ ΣΚΕΨΕΣ - Αντώνης Καλογιάννης 
3. ΚΙ ΕΙΠΑ - Γιάννης Θεοχάρης & χορωδία 
4. ΜΟΙΡΑ - Γιάννης Θεοχάρης 
5. ΟΜΠΡΟΣ ΒΟΗΘΑΤΕ - Μαρία Φαραντούρη & χορωδία 
6. ΟΜΠΡΟΣ ΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ - Μαρία Φαραντούρη 
7. ΣΙΜΩΝΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΛΟΓΟΣ - Αντώνης Καλογιάννης & χορωδία 
8. ΈΤΣΙ, ΣΑΝ ΕΡΙΞΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΡΝΟ ΔΑΥΛΙ - Μαρία Φαραντούρη 


Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

Ελεύθερη Βούληση




Όταν κάποιος πρέπει να επιλέξει μεταξύ του τι είναι σωστό και τι λάθος Ελευθερία ονομάζει τις επιλογές που έχει να κάνει. Η Ελευθερία όμως μέσα από όλη αυτή την αυθαίρετη σκεπτικιστική, πρέπει να πω ότι υπάρχει μέσα στα πιο ασυνθηκολόγητα μυαλά άσχετα αν ο λόγος έχει ενηλικιωθεί.

Πώς μπορείς να το ονομάζεις αυτό Ελευθερία και να είσαι ικανοποιημένος με τα πράγματα και με τον τρόπο που είναι όλα αυτά φτιαγμένα όταν αυτά που μας περιβάλλουν τώρα και όλα όσα φτιαχτεί στο παρελθόν πηγάζουν μέσα από τα βάθη του πιο σκοτεινού μυαλού ;

Η ακόρεστη δίψα για την εξουσία που έχει περιβληθεί με τον μανδύα της Ελευθερίας έχει κατασκευάσει είδωλα θεών από πηλό για τους θνητούς.Έχει μετατρέψει στρατιώτες σε ήρωες , τα παιδιά σε δούλους και προδίδει όλες τις κολασμένες επιθυμίες και ελπίδες.

Έχεις πληρώσει για να υποστείς τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα αποφασίσουν για την εκπαίδευση του παιδιού σου και το λές αυτό ελευθερία;

Έχεις πληρώσει το τίμημα για να υποστείς τους νόμους τους.
Έχεις πληρώσει το τίμημα για να υποστείς το μυαλό τους.
Έχεις πληρώσει το τίμημα για να υποστείς τα λόγια τους.
Έχεις πληρώσει το τίμημα για να υποστείς τα σχέδιά τους.


Παρόλα αυτά συνεχίζεις να νομίζεις ότι έχεις ελεύθερη βούληση ;




Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

ΕΡΤ ΞΑΝΑ ... ΚΑΙ Σ' ΟΠΟΙΟΝ ΑΡΕΣΕΙ



Σήμερα Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015, δύο χρόνια μετά στις 6 η ώρα το πρωί στην τηλεόραση ξανακούσαμε το παρακάτω ηχητικό σήμα όπου θα σηματοδοτήσει την έναρξη της Αυθεντική                                                                                               


Παράλληλα στις 8 η ώρα το πρωί θα ξανακούσαμε στο ραδιόφωνο το παρακάτω ηχητικό σήμα όπου θα σηματοδοτήσει την έναρξη του Αυθεντικού Δεύτερου Προγράμματος.


ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΗΤΑΝ Η ΖΩΗ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 1993, Ο ΠΝΕΥΜΟΝΑΣ ΜΟΥ. ΕΠΙ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ  ΗΜΟΥΝ  ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ  ΒΑΘΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΘΑ ΑΚΟΥΣΩ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΕ ΕΚΦΡΑΣΕΙ ΕΜΕΝΑ. ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΚΟΥΩ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΗΤΑΝ ΠΝΟΗ ΖΩΗΣ. ΜΕ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΞΕΡΙΖΩΘΗΚΕ ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΕΡΟΣ ΤΗΝ ΨΥΧΗΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΠΕΘΑΝΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΙ ΕΓΩ. ΑΠΟ ΑΠΟΨΗ ΑΚΟΥΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΩΝ.


Αύριο ανασταίνομαι από τις στάχτες μου σαν τον φοίνικα. Αδιαφορώ για όσα λένε και συγνώμη που φώναξα πριν (τα κεφαλαία γράμματα για όσους δεν το ξέρουν σημαίνουν ότι αυτά που γράφει κάποιος είναι σαν να τα λέει φωνάζοντας), άλλα ήθελα να να ξεθυμάνω.

Ο Έλληνας ενοχλείτε  με τα 30 ευρώ το δίμηνο για την ΕΡΤ αλλά πάει να τα σπάσει ακούγοντας Πάολα και Παντελίδη σε νυχτερινό κέντρο και πίνει χαλασμένα πιοτά σε στριμωγμένα τραπεζάκια που δεν χωράς να περάσεις από ανάμεσα με τις χειρότερες ερμηνείες κάποιων τραγουδιών ακόμα και από καταξιωμένους καλλιτέχνες που είναι φτιαγμένοι.                                                                                                        
Το έχω πει στις εκπομπές στις εκπομπές μου και θα το πω και γραπτός.Είστε το 90% που ακούτε όλα αυτά τα σκατολαικογυφτοσκυλοτράγουδα και σαν να μην σας φτάνει αυτό αν δείτε κανένα έντεχνο πιασάρικο κατευθείαν να το σφετεριστείτε. Βλέπε Καρρά με την Πριγκιπέσα και Πορτοκάλογλου που στον τελευταίο του δίσκο τραγούδησε από Τσιτσάνη μέχρι τον Jimi Hendrix, από τον Γιοβάν Τσαούς μέχρι τους Beatles, από τον Παναγιώτη Τούντα μέχρι τον Johnny Cash και τους ανατολίτικους αμανέδες με τις slide κιθάρες της Δύσης.   


ΕΛΕΟΣ

Αν δεν έχετε έμπνευση μην λέτε τίποτα. Αφήστε κι εμάς τις μειονότητες να ακούσουμε κάτι διαφορετικό.Μέχρι και η πρώην μοδίστρα αφού απέκτησε τα εκατομμύρια στην συνέχεια προσφάτως έφτασε στο σημείο να κορόιδευει το κοινό της τραγουδώντας "Τα Καγκέλια" και οι άλλοι οι χαύνοι από κάτω να χειροκροτούνε.Ναι για την Χαρις Αλεξίου μιλάω για όσους δεν κατάλαβαν.

Αν λοιπόν είστε τόσο δημοκράτες όσο λέτε αφήστε και κάποιους να ακούσουν.


Να ακούσουν Δεύτερο Πρόγραμμα που μεταδίδει Εναλλακτική Ποιοτική ΕΝΤΕΧΝΗ (ΝΑΙ ΡΕ ΕΝΤΕΧΝΗ ΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΛΕΞΕΩΣ) Ελληνική μουσική και τραγούδια καθώς και διάφορα άλλα θεατρικά,ποιητικά και διάφορα άλλα χρονογραφήματα. 


Να ακούσουν Τρίτο Πρόγραμμα που Ασχολούμενο με την κλασική μουσική και διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες, το Τρίτο Πρόγραμμα, ήταν το μοναδικό ραδιόφωνο του είδους στην Ελλάδα, έχοντας πολύ πιστό κοινό.

 Να ακούσουν το "KOSMOS" το πολύχρωμο ραδιόφωνο που μεταδίδει τους ήχους  της latin και reggae, τη μουσική των βραζιλιάνικων favelas και των μεγάλων πόλεων της Αφρικής, τα σημερινά ρεύματα, τις νέες φωνές από την σύγχρονη ευρωπαϊκή τραγουδοποιία, τις κλασσικές στιγμές της jazz και της soul - όλα τα χρώματα της μουσικής απ’όλη τη Γη και επιλεγμένες μουσικές από όλον το πλανήτη, καθώς και μεταδόσεις συναυλιών jazz και folk-ethnic από τον ευρωπαϊκό χώρο σε συνεργασία με την EBU, όσο και εγχώριων μουσικών γεγονότων.



Να ακούσουν ¨Την φωνή της Ελλάδος" που το πρόγραμμά του απευθύνονταν στους Έλληνες ομογενείς όλου του κόσμου, με ειδήσεις, ενημερωτικές και ψυχαγωγικές εκπομπές, που αφορούσαν την Ελλάδα. Εν ολίγοις, ήταν το μεγαλύτερο σε εμβέλεια ελληνικό ραδιόφωνο.




Να ακούσουν το "Φιλία" το ενημερωτικό ξενόγλωσσο ραδιόφωνο της ΕΡΤ και της ΕΡΑ, το οποίο καλλιεργούσε αμοιβαία αισθήματα αποδοχής και αλληλεγγύης μεταξύ Ελλήνων και μεταναστών του εξωτερικού.Το πρόγραμμά του περιελάμβανε κλασική μουσική και προγράμματα σε πολλές γλώσσες για τους μετανάστες του εξωτερικού και των ελλήνων πολιτών.Ο σταθμός, μετέδιδε δελτία ειδήσεων και ειδικές ψυχαγωγικές εκπομπές σε 12 γλώσσες: Αγγλικά,Γαλλικά,Γερμανικά,Ισπανικά,Αλβανικά,Αραβικά,Βουλγαρικά,Πολωνικά, Σερβικά,Ρωσικά,Ρουμάνικα και Τσέχικα.



Να ακούσει Πρώτο Πρόγραμμα, τον σταθμό της συνεχής και άμεσης ενημέρωσης.
Τον σταθμό που η πιο χαρακτηριστική εκπομπή του Πρώτου Προγράμματος ήταν η Από τις 4 στις 5 με τους Γιάννη Πετρίδη και Κώστα Ζουγρή η οποία μεταδιδόταν επί 39 χρόνια την ίδια ακριβώς ώρα, 4 με 5 το απόγευμα. 




Να ακούσει "Ερα σπόρ" τον σταθμός που μεταδίδει 24 ώρες το 24ωρο πρόγραμμα αθλητικού περιεχομένου και μεταδόσεις αγώνων από όλα τα αθλήματα, ενώ στο πρόγραμμά του περιελάμβανε και πολιτικό δελτίο ειδήσεων.
Θεωρείται ο δημοφιλέστερος αθλητικός ραδιοφωνικός σταθμός της χώρας στα είκοσι χρόνια ζωής του.  έγινε το πρώτο σε ακροαματικότητα ραδιόφωνο αγγίζοντας μέχρι και το 8% στις μετρήσεις στην Αθήνα, όσο και στην περιφέρεια, που έγινε ο πρώτος σε ακροαματικότητα ραδιοσταθμός στο μεγαλύτερο μέρος της Ελληνικής επικράτειας. Έχοντας φανατικό κοινό, η ΕΡΑ Σπορ έγινε η "σχολή" για το ελληνικό αθλητικό ραδιόφωνο, με πολλές αξιόλογες εκπομπές 


Για όσους δεν είναι ραδιοφωνικοί αλλά τηλεοπτικοί τύποι υπάρχουν ακόμα και τα τηλεοπτικά κανάλια ερτ1, ερτ2, ερτ3 με αξιόλογα προγράμματα και να σας πω κάτι, ΝΑΙ ΡΕ ΠΡΟΤΙΜΩ ΝΑ ΔΩ ΠΩΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΕΤΕ Ο ΑΣΒΟΣ ΚΑΙ Η ΝΥΦΙΤΣΑ ΠΑΡΑ ΝΑ ΔΩ "THE VOICE¨ ΓΚΕ ΓΚΕ; Προτιμώ να δω ντοκιμαντέρ και διαλέξεις παρά την χιλιοστή επανάληψη του Κωνσταντίνου και Ελένης.
Όσο για τις ειδήσεις που το μουσικό σήμα ενάρξεως το είχε γράψει ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, πείτε μου ποιο κανάλι εκτός της ερτ έδειχνε τόσο εκτενές ρεπορτάζ διεθνών ειδήσεων και ποιο κανάλι ΔΕΝ ήταν μονοθεματικό. 




Να μην μιλήσω δεν για την ερτ3 που κάλυπτε όλη την περιφέρεια.
Κλείνοντας το άρθρο παραθέτω τα νέα προγράμματα των ραδιοσταθμών της ΕΡΑ και λέω σε όποιον έχει αντίρρηση να πιει λίγο ξυδάκι. 

Πηγή: http://www.e-tetradio.gr/article/12403/Ta-nea-programmata-ton-radiostathmon-tis-ERA

TA NEA ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΡΑΔΙΟΣΤΑΘΜΩΝ ΤΗΣ ΕΡΑ



Αυτά θα είναι τα πρόσωπα και οι εκπομπές πουν θα απαρτίζουν τα προγράμματα στα ραδιόφωνα της ΕΡΤ.

ΔΕΥΤΕΡΑ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ


08.00 – 09.00  ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
09.00 – 11.00  ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΔΟΥΚΑΣ
11.00 – 13.00  ΡΟΥΜΠΙΝΗ ΣΤΑΓΚΟΥΡΑΚΗ
13.00 – 15.00  ΓΙΩΤΑ ΚΟΤΣΕΤΑ
15.00 – 16.00  ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΡΑ
16.00 – 18.00  ΕΛΕΝΗ ΜΑΡΑΚΑ
18.00 – 20.00  ΙΩΣΗΦ ΒΑΓΓΕΡ
20.00 – 22.00  ΖΑΚ ΣΑΜΟΥΗΛ
22:00 – 24.00  ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΑΓΙΑΝΝΗΣ
24.00 – 02.00  ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΚΑΚΗΣ
02.00 – 08.00  PLAYLIST – ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΥ KOSMOS 93,6
ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ
08.00 – 10.00  ΦΩΤΗΣ ΠΑΡΟΛΑΣ
10.00 -11.00  DOC ON AIR
11.00 – 12.00  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ KOSMOS
12.00 – 15.00  ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ
15.00 – 18.00  ΠΕΤΡΟΣ ΑΔΑΜ
18.00 – 20.00  ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
20.00 – 22.00  ΚΩΣΤΑΣ ΜΥΛΩΝΑΣ
22.00 – 24.00  ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΠΑΧ
24.00 – 02.00  PLAYLIST
02.00 – 08.00  PLAYLIST – ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΥ KOSMOS 93,6
ΔΕΥΤΕΡΑ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
08.00–10.00 Δημήτρης Τρίκας
10.00–11.00 Μαρία Κοζάκου
11.00-12.00 Πόπη Βάγγερ
12.00-13.00 Λίτσα Τότσκα
13.00-14.00 Γιώτα Δελώνα
14.00-15.00 Βάνα Δαφέρμου (κάθε Δευτέρα Βάγια Βαλαδάκη)
15.00-16.00 Λίντα Ζαφειροπούλου
16.00-17.00 Γιάννα Τριανταφύλλη
17.00-18.00 Πάνος Χρυσοστόμου
18.00-19.00 Σιδερής Πρίντεζης
19.00-20.00 Γιώργος Τσάμπρας
20.00-21.00 Ελενα Διάκου
21.00-22.00 Δημήτρη Μεϊδάνη
22.00-23.00 Νίκος Αϊβαλής
23.00-24.00 Πανταζής Τσάρας (Δευτέρα και Τετάρτη), Άγγελος Σταθόπουλος (Τρίτη), Ντέπυ Βρεττού (Πέμπτη), Γιάννης Σπυρόπουλος «Μπαχ» (Παρασκευή)
ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ
08.00–09.00 Πανταζής Τσάρας
09.00–11.00 Φεβρωνία Ρεβύνθη
11.00-13.00 Ελενα Φαληρέα
13.00-14.00 Δημήτρης Τρίκας
14.00-15.00 Πέτρος Δουρδουμπάκης
15.00-16.00 Μαρία Ρεμπούτσικα
16.00-18.00 Σιδερής Πρίντεζης (Σάββατο), Γιώργος Τσάμπρας (Κυριακή)
18.00-19.00 Γιάννης Παπουτσάκης
19.00-20.00 Πρόδρομος Παπανίκας
20.00-22.00 Γιάννης Σπυρόπουλος «Μπαχ» (Σάββατο), Ελληνικό τραγούδι (Κυριακή)
22.00-24.00 Γιάννης Τζουανόπουλος
ΔΕΥΤΕΡΑ
07.00  Θ.Λούστας
08.00  «Όλα τα Πρωινά του Τρίτου», Γιώργος Φλωράκης
10.00  «Όλα τα Πρωινά του Τρίτου», Διονύσης Μαλλούχος
12.00  «Ο Συνθέτης της εβδομάδας», Μάρκος Μωυσίδης
13.00  «Αναζητώντας την κυρία με τη Στρυχνίνη», Χρίστος Παπαγεωργίου
15.00  «Musica Reservata», Στέλιος Μούστος
17.00  «Lanterna Magica», Κατερίνα Σχινά -Γιάννης Μπασκόζος
18.45  «Στοιχεία για την αγορά χαλκού», Γιώργος Κοροπούλης
19.00  «Όσα φέρνει ο άνεμος της Μουσικής», Μ.Μεσσήνης
20.00  «Συναυλία από την EBU», Αλεξάνδρα Γιαλίνη
23.00  «Νυχτερινή πτήση», Παναγιώτης Παναγάκης
00.00  «Ο Συνθέτης της εβδομάδας», Μάρκος Μωυσίδης
01.00  «Notturno», Άννα Σακαλή, Αλεξάνδρα Γιαλίνη
ΤΡΙΤΗ
07.00  Θ.Λούστας
08.00  «Όλα τα Πρωινά του Τρίτου», Γιώργος Φλωράκης
10.00  «Όλα τα Πρωινά του Τρίτου», Διονύσης Μαλλούχος
12.00  «Ο Συνθέτης της εβδομάδας», Μάρκος Μωυσίδης
13.00  «Αναζητώντας την κυρία με τη Στρυχνίνη», Χρίστος Παπαγεωργίου
15.00  «Όσα φέρνει ο άνεμος της Μουσικής», Μ.Μεσσήνης
17.00  «Lanterna Magica», Κατερίνα Σχινά -Γιάννης Μπασκόζος
18.45  «Στοιχεία για την αγορά χαλκού», Γιώργος Κοροπούλης
19.00  «Τα μήλα των Εσπερίδων», Τζουλιέττα Καρόρη
20.00  «Άγνωστοι Θησαυροί της EBU», Αλεξάνδρα Γιαλίνη
21.45  «Υστερόγραφο», Θάνος Σταθόπουλος
22.00  Κ.Καναβούρης
23.00  «Απ' το κοχύλι στο μαργαριτάρι» Βίκυ Τσιανίκα
00.00  «Ο Συνθέτης της εβδομάδας» Μάρκος Μωυσίδης
01.00  «Notturno» Άννα Σακαλή, Αλεξάνδρα Γιαλίνη
ΤΕΤΑΡΤΗ
07.00  Θ.Λούστας
08.00  «Όλα τα Πρωινά του Τρίτου», Γιώργος Φλωράκης
10.00  «Όλα τα Πρωινά του Τρίτου», Διονύσης Μαλλούχος
12.00  «Ο Συνθέτης της εβδομάδας», Μάρκος Μωυσίδης
13.00  «Η Συναυλία της Τετάρτης», Χρίστος Παπαγεωργίου
15.00  «Μουσικό Καλειδοσκόπιο», Θοδωρής Λούστας
17.00  «Lanterna Magica», Κατερίνα Σχινά -Γιάννης Μπασκόζος
18.00  «O επίμονος αναγνώστης», Γιάννης Μπασκόζος
18.45  «Στοιχεία για την αγορά χαλκού», Γιώργος Κοροπούλης
19.00  «Όσα φέρνει ο άνεμος της Μουσικής», Μ.Μεσσήνης
20.00  Μ.Παπαδημητρίου
21.00  «Intercity», Θάνος Φουργιώτης
23.00  «Μεσάνυχτα και ένα», Πλατύραχος Νίκος
00.00  «Ο Συνθέτης της εβδομάδας», Μάρκος Μωυσίδης
01.00  «Notturno» Άννα Σακαλή, Αλεξάνδρα Γιαλίνη
ΠΕΜΠΤΗ
07.00  Θ.Λούστας
08.00  «Όλα τα Πρωινά του Τρίτου», Γιώργος Φλωράκης
10.00  «Όλα τα Πρωινά του Τρίτου», Διονύσης Μαλλούχος
12.00  «Ο Συνθέτης της εβδομάδας», Μάρκος Μωυσίδης
13.00  «Αναζητώντας την κυρία με τη Στρυχνίνη», Χρίστος Παπαγεωργίου
15.00  «Όσα φέρνει ο άνεμος της Μουσικής», Μ.Μεσσήνης
17.00  «Lanterna Magica», Κατερίνα Σχινά -Γιάννης Μπασκόζος
18.45  «Στοιχεία για την αγορά χαλκού», Γιώργος Κοροπούλης
19.00  Μ.Παπαδημητρίου
20.00  Λήδα Δημητρίου
21.45  «Υστερόγραφο», Θάνος Σταθόπουλος
22.00  Κ.Καναβούρης
23.00  «Νυχτερινή πτήση», Παναγιώτης Παναγάκης
00.00  «Ο Συνθέτης της εβδομάδας», Μάρκος Μωυσίδης
01.00  «Notturno» Άννα Σακαλή, Αλεξάνδρα Γιαλίνη
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
07.00  Θ.Λούστας
08.00  «Όλα τα Πρωινά του Τρίτου», Γιώργος Φλωράκης
10.00  «Όλα τα Πρωινά του Τρίτου», Διονύσης Μαλλούχος
12.00  «Ο Συνθέτης της εβδομάδας», Μάρκος Μωυσίδης
13.00  «Η Συναυλία της Τετάρτης», Χρίστος Παπαγεωργίου
15.00  «Μουσικές στιγμές στο χρόνο», Κάτια Καλλιτσουνάκη
17.00  «Lanterna Magica», Κατερίνα Σχινά -Γιάννης Μπασκόζος
18.15 «Αυτόματος Τηλεφωνητής», Μενέλαος Καραμαγγιώλης
18.45  «Στοιχεία για την αγορά χαλκού», ,Γιώργος Κοροπούλης
19.00  «Αλχημείες», Στέλιος Μούστος
20.00  «Μελοποίηση», Γιάννης Ευσταθιάδης
20.30  «Μεγάλες Ορχήστρες, Μεγάλοι Μαέστροι, Μεγάλες ερμηνείες», Αλεξάνδρα Γιαλίνη
23.00  «Η τέχνη των ήχων στην κίνηση του χρόνου», Απόστολος Άννης
00.00  «Ο Συνθέτης της εβδομάδας», Μάρκος Μωυσίδης
01.00  «Notturno», Άννα Σακαλή, Αλεξάνδρα Γιαλίνη
ΣΑΒΒΑΤΟ
07:00  «Βυζαντινή Μουσική Αρχείο», Φ.Ρεβύνθη- Α.Παλιατσάρα
08:00  «Μουσικές Αφηγήσεις», Άννα Σακαλή
09. 00  «Παιδικό Πρόγραμμα», Αγνή Στρουμπούλη
10.00  «Σαββατοκύριακο πρωί και ό,τι ήθελε προκύψει», Aνδρέας Ρικάκης
11.00  «Τα μήλα των Εσπερίδων», Τζουλιέττα Καρόρη
12.00  «Κλασικά και αγαπημένα», Βάνα Πανορμίου
13.00  «Έξι χορδές σα μια ορχήστρα», Στέλιος Μούστος
14.00  Ν.Βιβλάκης
15.00  «Μουσικά Σταυροδρόμια», Μάρκος Μωυσίδης
16.00  «Από τη Μουσική τους μαθαίνω τη ζωή τους», Κάτια Καλλιτσουνάκη
17.00  «Ξενοδοχείο Βαλκάνια», Γιώργος Χρονάς
18.00  «Η νήσος των θησαυρών», Γιάννης Ευσταθιάδης
19.00  «World music - τα εγγύς και τα πέραν», Θάνος Φουριώτης
20.00  «EBU Όπερα», Θοδωρής Λούστας
23.30  «Τζαζ Στο Τρίτο», Πανταζής Τσάρας
00.30  «Αληθινή Πραγματικότητα», Εμμανουήλ Κουτσουρέλης
01.00  «Notturno», Άννα Σακαλή, Αλεξάνδρα Γιαλίνη
ΚΥΡΙΑΚΗ
07:00  «Βυζαντινή Μουσική Αρχείο», Φ.Ρεβύνθη- Α.Παλιατσάρα
08:00  «Ο Γύρος του κόσμου σε 60 λεπτά», Άννα Σακαλή
09. 00  «Επί σκηνής», Μαρία Γυπαράκη
10.00  «Σαββατοκύριακο πρωί και ό,τι ήθελε προκύψει», Aνδρέας Ρικάκης
11.00  «Όττω τις έραται», Τζουλιέττα Καρόρη
12.00  «Musica Reservata», Στέλιος Μούστος
14.00  Ν.Βιβλάκης
15.00  «Μουσικά Σταυροδρόμια», Μάρκος Μωυσίδης
16.00  «Από τη Μουσική τους μαθαίνω τη ζωή τους», Κάτια Καλλιτσουνάκη
17.00  «Κυριακή του Τρίτο», Δημήτρης Τρίκας
18.00  «Πού πάει η Μουσική όταν δεν την ακούμε πια», Μενέλαος Καραμαγγιώλης
19.00  «Κινηματογράφος», Ι. Παπουτσάκης
21.00  «Θέατρο Κυριακής», επιμέλεια: Μάρα Καλούδη
23.00  «Το Ελληνικό τραγούδι στο Τρίτο», Γιώργος Ευσταθίου
00.00  «Διπλή Φαντασία», Εμμανουήλ Κουτσουρέλης
01.00  «Notturno» , Άννα Σακαλή, Αλεξάνδρα Γιαλίνη

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ
06.00 – 09.00 ΑΝΤΡΕΑΣ ΠΑΠΑΣΤΑΜΑΤΙΟΥ – ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΧΑΡΙΤΟΥ
07.00 – 07.20 ΝΤΟΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΑΡΥΩΤΗΣ
09.00 – 10.00 ΤΑΚΗΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ – ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ ΖΗΚΙΔΗΣ
10.00 – 11.00 ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΡΑΚΗΣ – ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ
11.00 – 13.00 ΜΑΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ – ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ
ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ
13.00 – 14.00 ΣΙΛΑΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ – ΜΑΡΙΑ ΚΛΑΔΟΥ
14.00 – 15.00 ΑΛΙΚΗ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
15.00 - 16.00 ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΑΝΟΣ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΗ
16.00 - 17.00 ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΡΥΣΣΑ – ΣΙΣΣΥ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΟΥ
17.00 - 18.00 ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΚΟΣ – ΜΑΙΡΗ ΒΕΝΕΖΗ
18.00 – 20.00 ΖΕΤΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ – ΕΥΑΝΘΙΑ ΞΥΝΟΥ (ΔΕΥΤΕΡΑ – ΤΡΙΤΗ – ΤΕΤΑΡΤΗ)
ΠΑΠΑΖΑΧΑΡΙΟΥ – ΟΛΓΑ ΠΑΠΠΑ (ΠΕΜΠΤΗ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ)
20.00 – 21.00 ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
21.00 – 22.00 ΑΡΕΤΗ ΜΠΙΤΑ
22.00 – 00.00 
ΔΕΥΤΕΡΑ – ΕΛΕΝΑ ΦΑΛΗΡΕΑ
ΤΡΙΤΗ – ΕΛΕΝΑ ΜΑΡΑΚΑ
ΤΕΤΑΡΤΗ – ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΠΑΧ
ΠΕΜΠΤΗ – ΤΑΚΗΣ ΣΑΚΕΛΑΡΙΟΥ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ – ΧΑΡΗΣ ΚΟΥΔΟΥΝΑΣ
00.00 – 02.00 ΔΙΚΤΥΟ
02.00 – 08.00 ΔΙΚΤΥΟ
ΣΑΒΒΑΤΟ
06.00 – 08.00 ΔΙΚΤΥΟ ΜΕ Β’ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
08.00 – 10.00 ΑΛΦΟΝΣΟΣ ΒΙΤΑΛΗΣ – ΝΟΤΗΣ ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ
10.00 – 11.00 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ – ΠΕΤΡΟΣ ΔΙΠΛΑΣ
11.00 – 12.00 ΜΑΡΙΝΑ ΔΕΜΕΡΤΖΙΑΝ – ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ ΑΡΓΕΙΤΗ
12.00 – 13.00 ΠΟΛΥΔΕΥΚΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
13.00 - 14.00 ΠΑΡΙΣ ΠΟΝΤΙΚΑΣ
14.00 – 14.30 ΤΑΣΟΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
14.30 - 16.00 Οι περιφερειακοί σταθμοί της ΕΡΤ εκπέμπουν μέσα από το ΠΡΩΤΟ
16.00 – 17.00 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ
17.00 – 18.00 Από την συντακτική ομάδα της ΕΡΑ ΣΠΟΡ
18.00 – 20.00 ΙΩΑΝΝΑ ΤΑΡΑΜΠΙΚΟΥ
20.00 – 22.00 ΜΕΡΣΙΑΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ
22.00 – 00.00 ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΜΙΑΝΑΚΗΣ
00.00 – 08.00 ΔΙΚΤΥΟ
ΚΥΡΙΑΚΗ
06.00 – 08.00 ΔΙΚΤΥΟ
08.00 – 10.00 ΑΛΦΟΝΣΟΣ ΒΙΤΑΛΗΣ – ΝΟΤΗΣ ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ
10.00 – 11.00 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ – ΠΕΤΡΟΣ ΔΙΠΛΑΣ
11.00 – 12.00 ΜΑΡΙΝΑ ΔΕΜΕΡΤΖΙΑΝ – ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ ΑΡΓΕΙΤΗ
12.00 – 13.00 ΠΟΛΥΔΕΥΚΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
13.00 - 14.00 ΠΑΡΙΣ ΠΟΝΤΙΚΑΣ
14.00 – 14.30 ΤΑΣΟΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
14.30 - 16.00 Οι περιφερειακοί σταθμοί της ΕΡΤ εκπέμπουν μέσα από το ΠΡΩΤΟ
16.00 – 18.00 ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΚΑΒΟΥΡΙΑΡΗ
18.00 – 20.00 ΙΩΑΝΝΑ ΤΑΡΑΜΠΙΚΟΥ
20.00 – 22.00 ΜΕΡΣΙΑΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ
22.00 – 00.00 ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΜΙΑΝΑΚΗΣ
00.00 – 06.00 ΔΙΚΤΥΟ



ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ
06:00 - 08:00 Δημήτρης Λουκάκης, Λουκάς Λουκά, Μιχάλης Λαδόπουλος
08:00 - 10:00 Ηλίας Δρυμώνας, Κώστας Κουκουλάς, Πέτρος Μαυρογιαννίδης, Αντώνης Τζαβάρας, Ειρήνη Παπαζήση
10:00 - 12:00 Χρήστος Κοντός, Γιάννης Σαντοριναίος, Μπάμπης Παπάζογλου
12:00 - 14:00 Λευτέρης Σαρελάκος, Γιώργος Μυρισκλάβος
14:00 - 16:00 Σήφης Βοτζάκης, Αντώνης Λαγός, Πάνος Σαμαράς, Κώστας Κουκουλάς, Βασίλης Μότσης
16:00 – 17:00 Βαγγέλης Ζορμπάς, Λεωνίδας Μενεγάκης, Γιάννης Ντεντόπουλος, Κώστας Σωτηρίου
17:00 – 18:00 Γιάννης Ράνιος, Χρήστος Σαράντος, Αντώνης Τζαβάρας
18:00 – 20:00 Μάκης Τσίλκος, Φάνης Σκύφτας, Γιάννης Γαλανόπουλος, Βίκυ Σπύρου, Νίκος Γκομώλης
20:00 – 22:00 Γιώργος Παχάκης, Βαγγέλης Ζορμπάς, Πάνος Σαμαράς, Κώστας Κουκουλάς, Βασίλης Μότσης
22:00 – 24:00 Μάκης Τσίλκος, Άκης Παναγιωτόπουλος, Άρης Γάτας, Νίκος Λιώλης, Θάνος Μπλούνας, Τάσος Αντωνίνης
00:00 – 03:00 Αντώνης Μήτσος, Δημήτρης Μώρος, Γιάννης Παπαγεωργίους, Δημήτρης Καϊμάς, Αγγελος Στίμος
03:00 – 06:00 Γιώργος Σιώπας, Κώστας Ρισβάς
ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ
06:00 – 08:00 Τάσος Αντωνίνης, Θάνος Μπλούνας, Δημήτρης Σωτηρόπουλος
08:00 – 09:00 Βίκυ Σπύρου
09:00 – 10:00 Σπύρος Τσάμης
10:00 – 12:00 Μάκης Τσίλκος, Φάνης Σκύφτας, Νίκος Γκομώλης
12:00 – 13:00 Άκης Παναγιωτόπουλος, Νίκος Κορόβηλας
13:00 – 14:00 Γιάννης Ράνιος, Χρήστος Σαράντος, Αντώνης Τζαβάρας
14:00 – 17:00 Μάκης Τσίλκος, Θάνος Λιακόπουλος, Γιάννης Ντεντόπουλος, Πάνος Σαμαράς, Αντιγόνη Δρακάτου
17:00 – 22:00 Σήφης Βοτζάκης, Αντώνης Λαγός, Γιάννης Σαντοριναίος, Λευτέρης Σαρελάκος, Βαγγέλης Ζορμπάς, Πέτρος Μαυρογιαννίδης, Ηλίας Δρυμώνας, Κώστας Σωτηρίου
22:00 – 24:00 Χρήστος Κοντός, Ακης Παναγιωτόπουλος, Κώστας Κουκουλάς, Μπάμπης Παπάζογλου, Άρης Γάτας, Νίκος Λιώλης, Άγγελος Στίμος

ΔΕΥΤΕΡΑ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
06:00-07:00 TΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΣΤΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
07:00-08:00 ΚΑΦΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ
με την Έλενα Καραγιάννη
08:00-09:00 ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΑ ΔΕΛΤΙΑ
09:00-11:00 Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Με τους Θ. Ψαλιδόπουλο, Γ.Διονυσόπουλο, Κ.Χούμπα
11:00-12:00 ΠΡΩΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ
με τους Θ.Σιαφάκα, Ν.Βησσαρίωνος
12:00-13:00 ΝΕΟΙ ΤΟΠΟΙ-ΝΕΟΙ ΔΡΟΜΟΙ
με τη Φ. Ζαβιτσιάνου
13:00-14:00 ΜΕ ΠΝΕΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
με τους Χ. Φρατζεσκάκη, Π. Μανο
14:00-15:00 ΡΑΔΙΟΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
15:00-16:00 ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΩΜΑΤΟΣ
με το Ν. Πρόκο
16:00-17:00 Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΟΥ...ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ
με τη Γ. Τριανταφύλλη 
17:00-18:00 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΑ ποίηση με τον Γ. Παπουτσάκη (Δευτέρα)
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ με τον Σ. Πρίντεζη (Τρίτη)
ΣΤΙΣ ΡΑΓΕΣ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ με τον Α.Σταθόπουλο (Τετάρτη)
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ με τη Β. Δαφέρμου (Πέμπτη)
ΚΡΥΒΕ ΛΟΓΙΑ με τη Λ. Ζαφειροπούλου (Παρασκευή)
18:00-20:00 Ο ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΕΙ ΠΑΝΤΟΥ
με τον Π. Δουρδουμπάκη (Δευτέρα)
ΑΡΜΟΝΙΑ ΑΦΑΝΗΣ
με τους: Ο. Παππά και Γ.Παπαζαχαρίου (Τρίτη-Παρ.)
20:00-21:00 ΔΡΑΚΟΙ ΚΑΙ ΝΕΡΑΙΔΕΣ
με τη Β. Τσιανίκα (Δευτέρα-Τετάρτη)
ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ (Πέμπτη-Παρασκευή)
21:00-22:00 ΟΠΟΥ ΓΗΣ
με τον Μ. Κοκκόση
22:00-23:00 ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
23:00-24:00 ΤΖΟΥΚ ΜΠΟΞ
Ψυχαγωγική, ενημερωτική εκπομπή με τον Γ. Νερούτσο
24:00-06:00 Επαναλήψεις εκπομπών της ημέρας
ΣΑΒΒΑΤΟ
06:00-07:00 ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΣΤΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
07:00-08:00 Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
με τον Σ. Πρίντεζη
08:00-09:00 ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
με τη Β. Δαφέρμου
09:00-11:00 ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΕΡΑ
11:00-13:00 ΛΑΙΚΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΚΑΙ ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ
με την Ε. Φαληρέα
13:00-14:00 ΔΡΑΚΟΙ ΚΑΙ ΝΕΡΑΙΔΕΣ 
με τη Β. Τσιανίκα
14:00-14:30 ΡΑΔΙΟΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
14:30-15:00 ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΣΤΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
15:00-16:00 Ο ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΕΙ ΠΑΝΤΟΥ
με τον Π. Δουρδουμπάκη
16:00-18:00 ΠΑΜΕ ΣΑΝ ΑΛΛΟΤΕ
με τον Σ. Πρίντεζη
18:00-19:00 ΟΝΕΙΡΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ
με τον Γ. Παπουτσάκη
19:00-21:00 ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΣΤΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
21:00-22:00 ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
22:00-24:00 ΖΩΝΤΑΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
με τον Γ. Τζουανόπουλο
24:00-06:00 ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ
06:00-08:00 ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΣΤΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
08:00-10:00 ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
10:00-12:00 ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΕΡΑ
12:00-14:00 ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΣΤΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
14:00-14:30 ΡΑΔΙΟΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
14:30-15:00 ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΣΤΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
15:00-16:00 Ο ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΕΙ ΠΑΝΤΟΥ
με τον Π. Δουρδουμπάκη
16:00-18:00 ΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ
με τον Γ. Τσάμπρα
18:00-19:00 ΟΝΕΙΡΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ
με το Γ. Παπουτσάκη
19:00-20:00 ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΣΤΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
20:00-21:00 ΚΡΥΒΕ ΛΟΓΙΑ
με τη Λ. Ζαφειροπούλου
21:00-22:00 ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
22:00-24:00 ΖΩΝΤΑΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ 
με τον Γ. Τζουανόπουλο
24:00-06:00 ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

06.00-08.00 Γιάννης Γκίρμπας, Τίνα Γκαγκανά, Λέλα Κεσίδου
08.00-10.00 Βασίλης Πεκλάρης, Δημήτρης Κουγιουμτζόπουλος, Μαριάννα Καλαϊτζή
10.00-12.00 Βαγγέλης Σπυριδωνίδης, Θανάσης Βικόπουλος, Γιάννης Γκίρμπας
12.00-14.00 Δημήτρης Μακρής, Γιώργος Τσούκαλος, Δημήτρης Καραμαούνας, Ντίνα Γιαννούτσου, Παναγιώτης Χαραλαμπίδης
14.00-16.00 Σοφία Πακαλίδου, Ασπασία Βούζη, Βούλα Σαίτη, Άννα Γιαννακίδου
16.00-17.00 Αλέξης Δερμεντζόγλου
17.00-20.00 Θανάσης Γωγάδης, Γιάννης Τσολακίδης
20.00-22.00 Μαρία Βασιλειάδου, Θανάσης Ζλατάνος
22.00-24.00 Βασίλης Πεκλάρης, Σερίφ Μεχμέτ
00.00-02.00 Αλέξανδρος Τριανταφύλλου, Γιώργος Τζάνας

Ένας εμβληματικός σκηνοθέτης έφυγε

  Στο θάνατο του David Lynch, τα όνειρα που μας χάρισε επιστρέφουν σε εκείνη τη μυστηριώδη πηγή όπου γεννήθηκαν. Ήταν ένας σκηνοθέτης που τό...