Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

"Πέθανε ο Θεός"



Όσο περνούν τα χρόνια κάθε εγγράμματη νέα γενιά που γεννιέται στρέφετε  περισσότερο και με γεωμετρική αύξηση στα υλικά και στα συναισθηματικά αγαθά και απαξιώνει παγκοσμίως όλες τις θρησκείες ανεξαιρέτως και λέει ότι δεν υπάρχει θεός Η ότι "Πέθανε  ο Θεός".

Φυσικά κανένας φανατικός θρησκόληπτος δεν θέλει να το παραδεχτεί αυτό.Στην παρακάτω ομιλία ο Λιαντίνης προσπαθεί να εξηγήσει τι σημαίνει η έκφραση "Πέθανε ο Θεός", όχι θρησκοληπτικά,υπαρξιακά και υλιστικά όμως αλλά  συμπαντικά, παγκοσμιητικά, ιστορικά, φιλοσοφικά και κυρίως ανθρωπιστικά.

Παραδειγματικά θα πω ότι ο Ιησούς με τον ερχομό του ως "Πολιτικός επαναστάτης" "σκότωσε" τον αρχαίο κλασικό πολιτισμό.

 Άρα λοιπόν όπως πέθαναν οι δεινόσαυροι, όπως πέθανε ο αρχαίος κόσμος , όπως πέθανε η αναγέννηση, όπως θα πεθάνω εγώ και εσύ, όπως θα πεθάνει ο άνθρωπος και η ζωή στο πλανήτη, όπως θα πεθάνει η Γη και το ηλιακό σύστημα και ο γαλαξίας και το σύμπαν, έτσι θα πεθάνει κάποια στιγμή οποιαδήποτε θρησκεία και ο Θεός όπως τον έχουμε σχηματοποιήσει στο μυαλό μας ο καθένας, ως ιδέα και πίστη όμως και όχι ως υπαρξιακή ύλη διότι το θέμα μας δεν είναι υλιστικό και υπαρξιακό αλλά ιδεολογικό και φιλοσοφικό.

Άλλωστε τον θάνατο ο Λιαντίνης τον ερμηνεύει ως " Έξυπνον Ενύπνιον"
  
Ολόκληρη η ομιλία του Λιαντίνη στο Ηρώδειο (1995) με τίτλο "Πέθανε ο Θεός" διάρκειας 69 λεπτών




Anne Clark- Psalm from Album: The Smallest Acts Of Kindness 2008

"I don't need your god.
 I don't need your eternal, paternal god.

Don't need your reassuringly protective,
 good and evil in perspective god.

Don't need no imported, distorted, inflated, updated holy roller, save your soul, or anaesthetisingly opiate god.

Don't need no, "All creatures that on earth do dwell; be good or you go to hell" god.

Don't need no "Hare Krishna! Hare Krishna! Hail Mary! Hail Mary!" god.

Got no yen for zen, Bhagavad Gita, or gurus.

No mormons, methodists, seventh-day adventist gods. No absolutes beyond refute - the reverential, preferential, Judaic, messianic god.

No bibles, no mahajanas, instant dharma gods.

Don't need no spiritual suicide, prefrontal lobotomising god.
 Don't need no stoic, sexless, antiseptic god.
 Don't need no neon crucifix.
 No crusade, no burka, or kabbalah.
 No camels, or needles, or papal decrees.
 No mail order icons, korans or mandalas.
 No Meher Babas.
 No imams or ayatollahs.

No sharia.
 No opus dei.
 No dianetics.
 No tarot or beads.
 No devadasi.
 No immortal, invisible "God's only wise."

Don't need no televised, circumcised, incessant, incandescent gods.
 I don't need your gods.

I need human beings.
 The beasts of the field,
 the earth and the stars.

I need some kind of love."






Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Πάνω κάτω η Πατησίων



Σαββάτο πρωί στην Πατησίων 25/7/2015.
Ο άνθρωπος γύρω στα 40 βρέθηκε το πρωί στο πεζοδρόμιο γυμνός έχοντας τις αισθήσεις του αλλά χαμένος στον κόσμο του και κυλιόταν ανήμπορος κάτω.
Πολύ σκληρή εικόνα αλλά δυστυχώς αυτή είναι πραγματικότητα στην σημερινή Ελλάδα έτσι όπως την κατάντησαν οι αγύρτες και οι πλιατσικολόγοι ολων των κομμάτων.
Δυστυχώς τα χειρότερα έρχονται και η πατρίδα μας θα θυμίζει ημέρες κατοχής και τον χειμώνα του 1941-42

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ είναι από χρήστη  του FACEBOOK.
Βλέποντας την εικόνα αστραπιαία μου ήρθε στον νου από τον δίσκο της Κατερίνας Γώγου το ποίημα η ζωή μας είναι σουγιάδες το παρακάτω απόσπασμα : 


Πάνω-κάτω. Πάνω-κάτω, η Πατησίων.

Η ζωή μας είναι η Πατησίων.
Εμείς εκεί.
Μια ζωή λιγούρια ταξιδεύουμε
την ίδια διαδρομή.
Ξεφτίλα-μοναξιά-απελπισία. Κι ανάποδα.
Εντάξει. Δεν κλαίμε. Μεγαλώσαμε.
Μονάχα όταν βρέχει
βυζαίνουμε κρυφά το δάχτυλό μας. Και καπνίζουμε.
Η ζωή μας είναι
άσκοπα λαχανητά
σε κανονισμένες απεργίες
ρουφιάνους και περιπολικά.
Γι' αυτό σου λέω.
Την άλλη φορά που θα μας ρίξουνε
να μην την κοπανήσουμε. Να ζυγιαστούμε.
Μην ξεπουλήσουμε φτηνά το τομάρι μας ρε.
Μη. Βρέχει. Δώσμου τσιγάρο.





ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ (ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΣΦΕΤΣΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΩΓΟΥ) (1o ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΦΕΣΤ. ΚΙΝΗΜ. ΘΕΣ / ΝΙΚΗΣ 1980) - (OST)

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ Π.ΤΑΣΙΟΥ / ΑΚΟΥΜΕ ΤΗΝ Κ. ΓΩΓΟΥ ΣΕ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΑ ΚΛΙΚ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΝΥΜΟ.




Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Η σημασία του ΟΧΙ διαχρονικά...





Έρχεται η μέρα που η μάσκα τραβιέται βίαια. Η μέρα που το αληθινό μας πρόσωπο φανερώνεται, θέλουμε-δεν θέλουμε, αφτιασίδωτο και τρομακτικά αληθινό. Πρέπει να το κοιτάξουμε, είναι θέμα ζωής και θανάτου. Πρέπει να το ρωτήσουμε, να μας πει ποιοι είμαστε. Γιατί μόνο αυτό γνωρίζει.

Γυρνάμε απότομα, για να αντικρίσουμε μια τρύπα στον καθρέφτη. Πού απουσιάζει το πρόσωπό μας; Το ξεχάσαμε σε μικρά, ταπεινά, εγκαταλελειμμένα σπίτια, στη σκόνη χαμηλών, πλίνθινων ερειπίων, στους τάφους αγράμματων, ακατέργαστα σοφών παππούδων. Εκεί αφήσαμε θαμμένες τις αληθινές καλημέρες, τη συγκίνηση των στίχων, την αλληλεγγύη των ανθρώπων και ότι πολύτιμο δεν μετριέται σε χρήμα. Έκτοτε, προχωρήσαμε στον «σύγχρονο κόσμο» απρόσωποι, γυμνοί, παλεύοντας να κρατήσουμε το νήμα της ύπαρξής μας άκοπο, μέσα σε εποχές δύσκολες, μέσα σε ένα τοπίο που δεν μας μοιάζει.

Γίναμε αρχοντοχωριάτες, επενδύοντας στα χειρότερα χαρακτηριστικά των δύο συνθετικών της λέξης. «Έχω γάμο», λέγαμε και στεκόμασταν καλοντυμένοι σε γκαζόν ξενοδοχείων, με φακελάκια στα χέρια, χωρίς αληθινή, από καρδιάς ευχή. «Και οι γάμοι μας, τα δροσερά στεφάνια και τα δάχτυλα, γίνουνται αινίγματα ανεξήγητα για την ψυχή μας». Ούτε αινίγματα, ούτε τίποτε. Όλα απαντημένα, όλα πεζά. Μεγάλα και άδεια. Απομείναμε αναίσθητοι μπροστά στο ιερό, ζώντας ένα γυαλιστερό, αντιαισθητικό, άχαρο, ανέραστο, ανίερο, ξοδεμένο παρόν. Χωρίς μνήμη, χωρίς όνειρο, διαζευγμένοι από το είναι μας.

Τα καλύτερα παιδιά μας τα πουλήσαμε. Τα αφήσαμε να σπαταλούν τη ζωή τους σε λογιστικά βιβλία, σε γραφεία εταιρειών, σε άψυχους λογαριασμούς. Τα κάναμε σκλάβους με τίτλους διευθυντικού στελέχους. Τα ταΐσαμε χρήματα, τα σπουδάσαμε χρήματα, τα μάθαμε να σκέφτονται χρήματα, να υπηρετούν χρήματα, να ονειρεύονται χρήματα, να παντρεύονται χρήματα, να γεννάνε χρήματα, να είναι χρήματα. Μιλούν άπταιστα τα χειρότερα Αγγλικά (αυτά της δουλειάς) και άθλια τα καλύτερα Ελληνικά (τα Κυπριακά). Όταν τα χρήματα λείψουν, από πού θα κρατηθούν;

Αντικαταστήσαμε το γλέντι στην πλατεία του χωριού με το σκυλάδικο. Τον έρωτα με το στριπτιζάδικο. Τα αναγκαία για την επιβίωση, με ένα τζιπ γεμάτο άχρηστα ψώνια. Τον ελεύθερο χρόνο με την υπερωρία. Κάναμε το παιγνίδι των παιδιών υπερπαραγωγή, σε πάρτι γενεθλίων κατά παραγγελία. Ξεχάσαμε ποια είναι τα βασικά συστατικά της ύπαρξής μας, ως ατόμων και ως κοινωνίας, αντικαθιστώντας τα με ότι μάς γυάλισε στη βιτρίνα. Γίναμε ότι μας έπεισε ο διαφημιστής, η τηλεόραση ή το περιοδικό να γίνουμε. Καταντήσαμε οπαδοί ομάδων, φανατικοί, με μαχαίρια και μίσος. 

Πέρασε ο καιρός, αλλάξαμε. Ξεχάσαμε. Χωριστήκαμε σε κόμματα και τα ψηφίσαμε τυφλά, διχαστήκαμε με τρόπο αταίριαστο στην ιστορία και την παράδοσή μας. Σε μια σταλιά τόπο, λέγαμε «οι άλλοι». Πήραμε τα χειρότερα χαρακτηριστικά της Ελλάδας και τα κάναμε αξιώματα.

Να πάει στο καλό τέτοιος εαυτός, να μην ξανάρθει. Καθόλου μην τον κλάψουμε, καθόλου μη μας λείψει. Στον αγύριστο!

Τι μένει όταν ο σερ και η μάνταμ, έκπληκτοι, χάνουν το αυτοκίνητο, την υπηρέτρια, το λούσο και το σπίτι τους; Τι κρατιέται αναλλοίωτο μέσα στον χρόνο, κάτω από την επιφάνεια που βουλιάζει; Πού ακριβώς βρίσκεται ανεξίτηλα χαραγμένος ο βαθύς Χαρακτήρας που μας επιτρέπει, όταν όλα αλλάζουν, να λέμε ακόμη «Εμείς»;

Μπορούμε σήμερα να αποφασίσουμε ξανά, ο καθένας για τον εαυτό του και όλοι μαζί, ποιοι είμαστε. Τι είναι σημαντικό και τι όχι. Τι αξίζει να προσπαθήσουμε μέχρι τέλους. Ποια λόγια αξίζει να πούμε προτού φύγουμε, πώς αξίζει να σταθούμε και απέναντι σε τι, προτού πεθάνουμε. Κι αυτό, μπορούμε να το κάνουμε, ακόμη και νηστικοί, άνεργοι και άστεγοι. Ήταν όμως αδύνατον να το κάνουμε χορτάτοι και υποταγμένοι, με έναν εαυτό-καταναλωτή, εξαρτημένο και ευχαριστημένο.


Επιτρέψαμε στους μικρούς πολιτικούς ενός αδύναμου και απροστάτευτου τόπου, να συμπεριφέρονται σαν άρχοντες αυτοκρατορίας. Να υπηρετούν κόμματα και τσέπες, σαν να μην υπάρχει απειλή, κίνδυνος και γκρεμός, σαν να είναι αδύνατον από τη μια μέρα στην άλλη να γίνουμε μπουκιά στο στόμα κροκοδείλων. Ζήσαμε την αδικία, την απώλεια, την εγκατάλειψη. Τα ξέρουμε όλα, τα είδαμε όλα, τα ζήσαμε όλα. Τώρα θα φοβηθούμε;

Η κοινωνία μας, αυτή η διαλυμένη, πιέζοντας ασταμάτητα την όποια επίσημη πολιτική ηγεσία, αλλά και πέρα απ’ αυτήν, θα αναπτύξει μηχανισμούς στήριξης των ανέργων, θα φροντίσει τα παιδιά της. Όχι από ελεημοσύνη. Από αλληλεγγύη. Και με τη γνώση πως, αν ο διπλανός δεν ζει καλά, κανείς δεν ζει καλά. Γιατί, ότι ποτέ μας κράτησε σ’ αυτόν τον τόπο, ήταν ένας ιδιόμορφος, ποιητικός, παράλογα ωραίος κοινωνικός ιστός, που αυτοπροστατεύεται και που μας προστατεύει. Αυτός είναι που ανάγκασε τους βουλευτές να πουν, για μια έστω στιγμή, «Όχι». 

Το «Όχι» είναι σημαντικότερο απ’ ότι κάποιοι χαιρέκακοι μπορούν να υποψιαστούν. Κι ας επιστρέψει η Βουλή εκλιπαρώντας τους Τροϊκανούς, κι ας πέσει στα γόνατα, κι ας τους γλύψει τα πόδια, μετά. Κι ας χάσουμε περισσότερα. Γιατί, για μια στιγμή έστω, έμοιασε η Δημοκρατία να έχει νόημα, ένα νόημα ξεχασμένο εδώ και δεκαετίες. Έμοιασαν, έστω και για μια στιγμή, οι εκπρόσωποι να εκπροσωπούν πράγματι. Η στιγμή καταγράφεται και μένει, δημιουργώντας προηγούμενο, παρά την όποια κατάληξη. Και το γεγονός πως το προηγούμενο δημιουργήθηκε από μισή μερίδα τόπο, αγαπητοί λογικοί λογιστές, το κάνει ακόμη σημαντικότερο. Τίποτα «δικό σας» δεν θα μείνει ποτέ στην Ιστορία, να σηματοδοτεί, να καθορίζει, ή έστω να θυμίζει κάτι υπαρξιακά σημαντικό. Αφήστε μας να το χαρούμε. Δεν μας προσφέρονται συχνά τέτοιες χαρές.

Αυτό το «Όχι», φαίνεται να είχε και χειροπιαστά αποτελέσματα: Εκτός από τη δυνατότητα μη φορολόγησης των μικροκαταθετών, εκτός από το χρονικό περιθώριο που έδωσε για τη νομοθετική ρύθμιση του περιορισμού των συναλλαγών και τη δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης, που μπορούν να παίξουν σημαντικά θετικό ρόλο στο μέλλον, έδωσε και τη δυνατότητα, έστω σπασμωδικά, έστω την τελευταία στιγμή, έστω με απογοητευτικό αποτέλεσμα, να μετρηθούν οι δυνάμεις και οι «φιλίες». Βοήθησε να καθαρίσει το τοπίο, να τελειώσουμε με ψευδαισθήσεις, να καταλάβουμε ξανά το πόσο μόνοι είμαστε, το πόση ευθύνη έχουμε. Θα ήμασταν αφελείς αν πιστεύαμε πως με ένα «Ναι» θα σώζαμε κάτι,  ούτως ή άλλως, και με τα «Ναι» και με τα «Όχι», η Ελλαδα θα κατασπαραχθεί.

Δυστυχώς, δεν ήταν δυνατόν να υπάρχει “plan B”. Θα ήταν αδύνατον να έχει εκπονηθεί από ανθρώπους της γενιάς μου και της προηγούμενης, από ανθρώπους βουτηγμένους στην κατανάλωση, στο εφήμερο, στο συμφέρον, στο νεοπλουτισμό και στο τίποτε, μια πολιτική που να έχει βάθος και σοβαρότητα. Κι όμως, αυτοί οι άνθρωποι, χωρίς δικλίδες ασφαλείας, χωρίς λογική, είπαν ενστικτωδώς “Όχι”. Έστω και για μια στιγμή. Ένα “Όχι” καταστροφικό και λυτρωτικό μαζί, που εσείς πολιτικοί και δημοσιογράφοι, με πρόσχημα το καλό μας, δεν θα πείτε ποτέ. Θα προτιμήσετε να καταστραφούμε εξίσου, λέγοντας “Ναι”.

Φοβόμαστε. Είναι ανθρώπινο. Όμως, τι πραγματικά φοβόμαστε; Ότι θα πεινάσουμε; Πεινάσαμε και παλιότερα. Ότι θα κρυώσουμε; Κρυώσαμε χρόνια. Ότι θα μείνουμε μόνοι; Πάντα μόνοι ήμασταν. Ότι θα πονέσουμε; Από πόνο άλλο τίποτε... Ότι θα μας κατακτήσουν; Πάντα κατακτημένοι υπήρξαμε.

Θα τα καταφέρουμε, το ξέρουμε καλά! Γιατί, τελικά, δεν φοβόμαστε τίποτε. Γιατί, τελικά, το μόνο που φοβόμαστε, είναι το υποχρεωτικό κοίταγμα στον καθρέφτη. Το μόνο που μας φοβίζει, είναι το μόνο που πραγματικά έχουμε: το αληθινό μας πρόσωπο. Ας το ξεθάψουμε, ας το θυμηθούμε, ας το κοιτάξουμε. Ενώ όλοι, φίλοι και εχθροί, μας αγριοκοιτάζουν, ενώ η μάσκα μας πέφτει νεκρή, αυτό θα μας χαμογελάσει.




Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Πρώτες Βοήθειες ...αλά Χωριάτικα ........!!!!!!!



Για χτύπημα στο κεφάλι βάζουμε βούτυρο όχι πάγο.
.. Βρεγμένη μπατονέτα με πιπέρι στο αυτί για τον πονόδοντο.

..Σε ένα λίτρο βραστό νερό βάζουμε 10 φακελάκια τσάι μέντα το αφήνουμε στο ψυγείο και πίνουμε ένα σφηνάκι κάθε βράδυ πριν τον ύπνο για 1 εβδομάδα (μαύρα ούρα το πρωί) κάνει αποτοξίνωση στον οργανισμό.
.. Βρασμένη ρίγανη και κανέλα για τον πυρετό
.. Βρασμένη ρίγανη για διάρροια και γαστρεντερολογικά
.. Δυο τρία κρυσταλλάκια μαστίχα στο νερό για δυσπεψία, να ρίχνει την πίεση (130 ασθένειες)
.. Γλυκάνισο βρασμένο σαν τσάι για τους πόνους της περιόδου.
.. Στο κρύωμα βάζουμε δίπλα στο κρεβάτι μας μια φέτα κρεμμύδι με κανέλα για να τραβάει τα μικρόβιο (ιωνιστής).
.. Μισό κρεμμύδι σε μια λεκάνη ρίχνουμε βραστό νερό και κάνουμε εισπνοές ξεβουλώνει την μύτη.
.. Όταν μαγειρεύουμε μοσχάρι, φακές ή σπανάκι ρίχνουμε σταγόνες πορτοκάλι για να αφομοιώνετε το σίδηρο ( όχι φέτα όχι ξύδι)
... Το κατακάθι του καφέ κάνει καλό πήλινγκ στο πρόσωπο και διώχνει την κυτταρίτιδα από το σώμα.
.. Σε ένα μπουκάλι βάζουμε χαμομήλι βρασμένο και μια κουταλιά σόδα για φαγούρες και εκζέματα και στην ευαίσθητη περιοχή.
.. Μαύρο τσάι κάνουμε ποδόλουτρο κάθε βράδυ για 20-30 μέρες για τους μύκητες του δέρματος.
.. Ποδόλουτρο με 1 κουταλιά σόδα 1 κουταλιά αλάτι χοντρό και 1 κουταλιά πράσινο σαπούνι για τους μύκητες των νυχιών.
.. Σε ελληνικό καφέ στάζουμε 10 σταγόνες λεμόνι για τις ημικρανίες και τον πονοκέφαλο.
.. Τσουκνίδα βρασμένη ρίχνει την πίεση.
.. Χυμό από λεμόνι σκέτο ρίχνει την πίεση.
.. Εχινάκια μέσα στο φαγητό σαν μπαχαρικό στο τέλος του βρασμού για να παίρνουμε βιταμίνη C (σαν 30 πορτοκάλια) και ενισχύει τον μεταβολισμό.
.. Ένα κομματάκι μαύρη σοκολάτα δίνει διαύγεια.
.. αλάτι ( με πράσινα γράμματα) δεν προκαλεί φούσκωμα δεν ανεβάζει την πίεση.
.. Ρόφημα κανέλας ενεργοποιεί τον μεταβολισμό.
.. Χυμό από βρασμένο λάχανο για εντριβή σε μέση και αυχένα διώχνει τον πόνο.
.. Χυμό από τρία λεμόνια και 1 κουταλιά μέλι τα βάζουμε στο ψυγείο και πίνουμε 1 κουταλιά της σούπας κάθε πρωί για απόφραξη των αρτηριών.
.. Για τους άντρες να γίνεται η ούρηση καθιστοί και μετά το σεξ για να αδειάζει η κύστη και να καθαρίζει.
.. Όταν πέσει κάποιος κάτω αν είναι με κλειστά μάτια είναι λιποθυμία και του σηκώνουμε τα πόδια σε ορθή γωνία για να πάει αίμα στο κεφάλι. Αν είναι με ανοιχτά μάτια είναι εγκεφαλικό χτυπάμε λίγο την μύτη για να βγει αίμα ή τρυπάμε με μια βελόνα ένα δάχτυλο του αριστερού χεριού εκτός από τον αντίχειρα (πάει κατευθείαν στην καρδιά).
.. Αν έχει πόνους στο στήθος και χτυπάνε πίσω στην πλάτη και μουδιάζει το χέρι είναι καρδιά βάζουμε μια ασπιρίνη κάτω από την γλώσσα.
Σε έγκαυμα ρίχνουμε οινόπνευμα και μετά απλώνουμε επάνω ασπράδι αυγού δεν αφήνει κανένα σημάδι.
. Σε δηλητηρίαση από χλωρίνη ή χάπια δίνουμε να πιεις ασπράδι αυγού εγκλωβίζει τις ουσίες.
Αν βάλει το παιδί κάτι στην μύτη του βάζουμε να εισπνεύσει πιπέρι και φτερνίζεται και το βγάζει.
. Ο καφές με το γάλα κάνει μούχλα στο στομάχι. Ο νεσκαφέ είναι χημικό που γίνεται σαν κόλα στο στομάχι.


Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

«ΦΛΕΡΥ ΑΤΑΝΤΩΝΑΚΗ»




Ελευθερία Παπαδαντωνάκη .Γεννήθηκε στις 11 Μαΐου 1937.Ο πατέρας της ήταν σκηνοθέτης, ηθοποιός και κινηματογραφικός παραγωγός.Στα 18 της κιόλας ξεκίνησε μια καριέρα ηθοποιού, συμμετέχοντας σε παραστάσεις στη Νέα Υόρκη.


Το 1965 δεν αργεί να κυκλοφορήσει την πρώτη της δουλειά , με τίτλο . . . ''Fleury: The isles of Greece'' . . . δίσκος πανσπάνιος και με αξία περισσότερο ιστορική παρά χρηματική!Μουσικά μιλάμε για ενα συνθετικό διαμάντι μιας κι έχουμε να κάνουμε με έναν συνδιασμό παράδοσης και τόλμης . . . με τραγούδια λαϊκά - παραδοσιακά μέσα από ένα bossa Nova πρίσμα . Ελληνικά , αγγλικά και λατινικά οι γλώσσες στις οποίες ερμηνεύει η ταλαντούχα τραγουδίστρια . Ένας δίσκος διαχρονικός . . . 



Το 1970 γνωρίστηκε με τον Μάνο Χατζιδάκι, ο οποίος ακούγοντας τη φωνή της εντυπωσιάστηκε·και οι  επιτυχίες που σφραγίζουν αυτή την σχέση με μεγαλύτερη αυτή του δίσκου ''Ο Μεγάλος Ερωτικός'' ,φτάνουν τον Χατζιδάκι να χαρακτηρίσει την Φλέρυ . . . Μουσα του !!!



Ερωτικός Άνεμος

 Το 1972 στον Μεγάλος Ερωτικός, που περιλαμβάνει μελοποιήσεις αρχαίας και νέας ελληνικής ποίησης με θέμα τον έρωτα, στην ερμηνεία συμμετείχε και ο Δημήτρης Ψαριανός. Στα τέλη του ιδίου χρόνου η Νταντωνάκη επέστρεψε στο στούντιο με τον Χατζιδάκι για την ηχογράφηση του Καπετάν-Μιχάλη.



Ακολούθησε μια περίοδος άτονης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Συμμετείχε φιλικά σε κάποιες ταινίες, ενώ γνωρίστηκε με τον συνθέτη Χρήστο Λεοντή. Η συνεργασία τους δεν τελεσφόρησε και η Φλέρυ εισήλθε σε μια περίοδο, για την οποία αργότερα δήλωσε δημόσια πως «χάνεται στα μονοπάτια του μυαλού της». Επέστρεψε στο προσκήνιο το 1984, ερμηνεύοντας τρία τραγούδια στον πρώτο δίσκο του Ηλία Λιούγκου με τίτλο Νυχτερινή δοκιμασία

Νυχτερινή Δοκιμασία

Η τελευταία της δισκογραφική εμφάνιση ήταν το 1986, οπότε και τραγουδησε το Τραγούδι της νύχτας στον δίσκο Τσιμεντένια Τρένα του συγκροτήματος «Τερμίτες». Το 1985, μια συναυλία στη Ρωμαϊκή Αγορά αποτέλεσε και την τελευταία της εμφάνιση επί σκηνής. Στο ξεκίνημά της τρομαγμένη από την κοσμοσυρροή εγκατέλειψε το πάλκο, για να επιστρέψει τελικά και να αποθεωθεί για την ερμηνεία της.


Έκτοτε αποσύρθηκε από τα φώτα της δημοσιότητας. Έμεινε απομονωμένη με τη μητέρα της και την κόρη της Ζωή, ενώ μάταια αρκετοί καλλιτέχνες την προσέγγιζαν, με σκοπό την επανεμφάνισή της. Η μοίρα την χτυπά διπλά. Αποξενωμένη, με την ψυχική της υγεία διαταραγμένη, προσβλήθηκε και από καρκίνο. Πέθανε στις 18 Ιουλίου του 1998, σε μια κλίνη του Νοσοκομείου Μεταξά, καταρρακωμένη και σε σύγχυση. Το μνήμα της βρίσκεται στο κοιμητήριο της Παιανίας, πλάι σ' αυτό του Μάνου Χατζιδάκι.Στο μνήμα της γράψανε λάθος το όνομά της.Ακόμα και σήμερα, αν επισκεφθείς τον τάφο της Φλέρυς στην Παιανία, το επίθετο που την συνοδεύει είναι ανορθόγραφο.


«ΦΛΕΡΥ ΑΤΑΝΤΩΝΑΚΗ»

Το Τραγούδι της Νύχτας
Στίχοι : Mίχαλης Μαρματάκης
Μουσικη: Τερμιτες
Ερμηνεία: Φλερύ Νταντωνάκη

Εκεί σκορπισμέμη στον ύπνο μουσκεύει η ψυχή
θλιμμένη αγαπιέμαι από σκεύη κουζίνας και πράγματα
και κάπου στο βάθος της νύχτας αστράφτεις εσύ
σε εικόνες γεμάτες περάσματα.

Αίμα στο στόμα μου και τ' όνειρο άσπρο
μικρές αγγελίες στον τύπο διαβάζεις
μου μοιαζεις με όστρακο κι απόρθητο κάστρο
Αίμα στα πόδια μου και τ' όνειρο άσπρο
γυμνή-ξαπλωμένη να τρέχω διατάζεις
μου μοιάζεις απόμακρος και σβήνεις σαν άστρο
αίμα στο βλέμμα μου και τ' όνειρο άσπρο
στο χρώμα μπερδεύτηκα - δεν βλέπω - μ' αρπάζεις
φωνάζω σαν νήπιο μια λέξη σαν ''άσ' το''.

Εκεί διάλυμένη στον ύπνο, βαμμένη χρυσή
με γέλια φλερτάρω ένα σκεύος κουζίνας χαράματα
και μ' ένα μπουκάλι υγρό γεννημένο εσύ
γυμνή με δικάζεις να βάλω τα κλάματα

'Να 'μαι '' φωνάζω μπροστά στον καθρέφτη
''γυναίκα από πέτρα με ψυχή βιασμένη''
κοιτάζω τη φάτσα μου να βλέπει τον κλέφτη
''να 'μαι '' ψελλίζω κοντά στον καθρέφτη
διακρίνω τη χλόη μου με στάχτη βαμμένη
και κει μπρος στα πόδια μου το σώμα μου πέφτει
''να 'μαι '' υστερίζω σιμά στον καθρέφτη
τον χτυπώ με γροθιά και με βλέπω σπασμένη.

Ξυπνώ μουσκεμένη κοντά σ' ένα κάλπικο ψεύτη.

Ξυπνώ μουσκεμένη...




Υ.Γ.

Toυ Μάνου Λαμπράκη, απο τον Εξώστη   




H τελευταία λέξη που βγήκε από το στόμα της Φλέρυς Νταντωνάκη, στο Νοσοκομείο Μεταξά, λίγο πριν η ανορθόγραφη λέξη «ΑΠΝΙΑ», καταγραφεί στον ιατρικό επίλογο της, σε τελευταίο στάδιο καρκινοπαθούς Ελευθερίας Παπαδαντωνάκη, ήταν η λέξη «Πούστηδες»   Αυτό μαρτυρούν οι συγγενείς ασθενούς, από το διπλανό κρεβάτι. Δεν ήξεραν ποιά ήταν η Φλέρυ Νταντωνάκη. Δεν είχαν ακούσει ποτέ κανένα της τραγούδι. 

«Ήταν μια που τραγουδούσε με τη Μάγια Μελάγια;» «Τι λες ρε συ, αυτή ήταν η Μπέμπα Μπλάνς.» «Α, δεν την ξέρουμε τότε αυτή.» 

Στο κοινό νοσοκομειακό δωμάτιο, οι συγγενείς της διπλανής ασθενούς. είχαν ενοικιάσει μια τηλεόραση, που έπαιζε στη διαπασών όλες τις καλοκαιρινές επαναλήψεις των ιδιωτικών καναλιών. Η κόρη της Φλέρυς, επειδή ενοχλούσε την μητέρα της, ο ήχος στη διαπασών, είχε ζητήσει ευγενικά να χαμηλώνουν την ένταση, καθώς η μητέρα της δεν μπορούσε να κοιμηθεί – δεν κοιμόταν σχεδόν καθόλου. Η έκκληση της Ζωής, ερμηνεύτηκε μάλλον σαν επιθυμία απομάκρυνσης της συσκευής, η οποία το επόμενο κιόλας πρωί αντικαταστήθηκε από ένα φορητό τραντζίστορ, ακουμπισμένο δίπλα από το κρεβάτι της Φλέρυς, το οποίο έπαιζε επίσης στη διαπασών, έναν πειρατικό πειραϊκό ραδιοφωνικό σταθμό. 

«Η Ντέλα από Κερατσίνι αφιερώνει τώρα στον Βασίλη από Κοκκινιά το τραγούδι της Άννας Βίσση-ς «Τρελλαίνομαι» και τον παρακαλάει να της τηλεφωνήσει στο σπίτι της ξαδέρφής της Χαρούλας για να πάνε για καφέ. Πάμε λοιπόν να ακούσουμε Άννα Βίσση από το χρυσό δίσκο με επιτυχίες του Νίκου Καρβέλα «Κλίμα τροπικό».» 

Η Φλέρυ είναι όλη μέρα στο κρεβάτι της. Είναι υπέρβαρη και κοιμάται γυμνή. Είναι 60 χρονών και φαίνεται 80. Κάποια μέρα επισκέπτεται το Νοσοκομείο Μεταξά, ο υπουργός Υγείας της κυβέρνησης Σημίτη για εθιμοτυπικούς λόγους. Περνάει και από τα δωμάτια ασθενών. Κοντοστέκεται στις εισόδους των δωματίων κι απευθύνει χαιρετισμούς, όπου τονίζουν την συμπαράσταση της κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και του πρωθυπουργού προσωπικά, στην καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών που εμπιστεύονται το δημόσιο σύστημα Υγείας. «Όλοι μαζί, μπορούμε για ένα καλύτερο ΕΣΥ. Σας ευχαριστούμε.» 

Η διευθύντρια ορόφου  σκύβοντας στα πόδια του Υπουργού, του ψιθυρίζει ότι από το δωμάτιο που μόλις πέρασε νοσηλευόταν η Φλέρυ Νταντωνάκη. « Ποιά είναι αυτή; Δημοτική σύμβουλος;» « Όχι, κύριε Υπουργέ, τραγουδίστρια.» «Δεν την ξέρω. Ποιά λέτε;» Γυρνάει πίσω στην πόρτα και βλέπει την μοναδική ασθενή του θαλάμου, να κοιμάται. « Η χοντρή;» Σε μια συνέντευξή της η Φλέρυ Νταντωνάκη το 1986 στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ είχε δημόσια πει ότι είναι ΠΑ.ΣΟ.Κ. Είχε υποστηρίξει με ουτοπικό σθένος τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Κώστα Λαλιώτη και τον Γεράσιμο Αρσένη. Εκείνη η συνέντευξη, είχε θυμώσει όσο τίποτε άλλο τον Μάνο Χατζιδάκι. 

Η Φλέρυ, αφήνει την τελευταία της πνοή τον Ιούλιο του 1998. Επί κυβερνήσεως Κώστα Σημίτη. Τα έξοδα της ταφής, αναλαμβάνει ο θετός γιός του Μάνου Χατζιδάκι και η Φλέρυ Νταντωνάκη, αναπαύεται δίπλα στον Μάνο Χατζιδάκι στο κοιμητήριο της Παιανίας. Στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι παραγγελιοδόχοι του μνήματος με τους μαραμαροτεχνίτες, κάποιος αντέγραψε λάθος το επίθετο. 

Ακόμα και σήμερα, αν επισκεφθείς, ω αναγνώστη, τον τάφο της Φλέρυς στην Παιανία, το επίθετο που την συνοδεύει είναι ανορθόγραφο. 

«ΦΛΕΡΥ ΑΤΑΝΤΩΝΑΚΗ» 

Το 2000 σε ένα ταξίδι μου στη Νέα Υόρκη, στην προθήκη ενός καταστήματος βινυλίων στο Soho, βλέπω τον δίσκο της Flery – Isles of Greece. Στοιχίζει πιο ακριβά, από όσο στοιχίζουν όλοι οι υπόλοιποι δίσκοι της προθήκης μαζί. 350 δολλάρια. Μπαίνω μέσα. Τον αγοράζω. Χωρίς παζάρι. Φεύγοντας ρωτάω τον νεαρό Αμερικάνο ιδιοκτήτη του καταστήματος. «Μα γιατί τον πουλάτε τον συγκεκριμένο δίσκο, τόσο ακριβά;» « Μα είναι η μεγαλύτερη φωνή της Ελλάδας, man.»

Πηγή: www.lifo.gr


Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Εσένα ευτυχώς θα σε σκεπάσει η νύχτα.



Λοιπόν, τέλος.
Κάπως αλλιώς το είχα φανταστεί.
Κάτι σαν βάλσαμο μετά από προσευχή, 
ή έστω σαν λυτρωτικό χορό οργιαστικής, πανσέληνης νύχτας.
Έφτασες στο 90ο λεπτό.Τα γύρισες όλα ανάποδα.Και πάλι απ`την αρχή.Όλα.
Ένα βίαιο σύμπαν στήθηκε ανάμεσά μας.
Λεηλάτησες το οπλοστάσιό μου.
Μένω δίχως λέξεις
Και μετά μια βουτιά στο γκρεμό. 
Το βλέμμα μου δεν αντέχει το δικό σου.
Αυτή την ντροπή δε θα στη συγχωρήσω ποτέ.
Την άλλη φορά που θα συναντηθούμε φρόντισε τουλάχιστον να μεταμορφωθείς σε γεράκι.
Μήπως και καταφέρεις τελικά, να ξεγελάσεις τον δήμιό σου.
Περιμένω το βράδυ’ απόψε έχουμε νέα σελήνη.
Μου μένει ακόμα ο έναστρος ουρανός.
Εσένα ευτυχώς θα σε σκεπάσει η νύχτα.



Τραγούδι: Κόσμος 
Στίχοι: Τανια Τσανακλίδου
Μουσική: Mιχάλης Δέλτα
Δίσκος: To χρώμα της ημέρας 2001



Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Χαίρε Φτώχεια




Το τι μας περιμένει δεν λέγετε.Όλα τα άλλα περί αναπτύξεως και απομείωσης του χρέους τα ακούω βερεσέ.Πέρασε και ο νόμος περί ιθαγένειας.Απέκτησε και η κυβέρνηση ένα φερέφωνο και  βάση ψηφοφόρων μέσω του ανοίγματος της Ε.Ρ.Τ. Ο Βενιζέλος και ο Σαμαράς θα μοιάζουν παιδική χαρά.Υπάρχει τώρα πια μια διαφορά όμως.Δεν υπάρχει το αντίπαλο δέος.

Ο μικρός (Αλέξης Τσίπρας) κατάφερε να τους εξαϋλώσει όλους και να παίζει μπάλα μόνος του. Τώρα δείχνει και το πραγματικό του πρόσωπο και θα καταφέρει όσα δεν κατάφεραν 70 χρόνια τα δεξιά κόμματα στην Ελλάδα. 

Να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει Αριστερά ποτέ ξανά στην Ελλάδα και να εξαφανίσει οτιδήποτε θυμίζει την μεταπολίτευση και τα κόμματα της. Το μόνο που μας μένει είναι κάποια ψήγματα πολιτικών οι οποίοι όμως "Λίθοι και πλίνθοι και ξύλα και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα ουδέν εστι." ( Ξενοφῶντος Ἀπομνημονεύματα, 3,1,7 ).

Τελειώσαμε οριστικά και αμετάκλητα. Το μόνο που μένει να μας σώσει πλέον είναι η άρνηση των εταίρων στα μετρά και η απαίτηση επιβολής περισσότερων.

ΧΑΙΡΕ ΦΤΩΧΕΙΑ

Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος
Στίχοι: Κώστας Τριπολίτης
Τραγούδι: Γιώργος Νταλάρας

Άκουσα τα λόγια της βροχής
ήσυχα βαριά προσεχτικά
πάνω στους τσίγκους

Στον καταυλισμό που αντηχεί
μελαγχολικά υπνωτικά
φέρνουν ιλίγγους

Χαίρε φτώχεια και φτώχεια της φωνής
και φτώχεια στις παράγκες χαίρετε!
εκ των πραγμάτων αφανείς παράγωγα της μηχανής
που έχει ανάγκη από τραγούδια με ανάγκες
χαίρετε!

Έφτασα στο τέλος των σκοπών
μίζερη στεγνή λογιστική
με fax και bonus

Ζώντας διαμέσου των σιωπών
δάκρυα με θλίψη αυθεντική
στους βλεννογόνους

Χαίρε φτώχεια και φτώχεια της φωνής
και φτώχεια στις παράγκες χαίρετε!
εκ των πραγμάτων αφανείς παράγωγα της μηχανής
που έχει ανάγκη από τραγούδια με ανάγκες
χαίρετε!






Στη φωτογραφία που τραβήχτηκε απo τον φωτογράφο Δημήτρη Da Athens βλέπουμε μια γυναικά να κρατάει αιματοβαμμένη μια σημαία.Είναι η Πατρώα Γη που γέννησε την Ελλάδα. Είναι η Ελληνίδα Μαϊνάδα που στην συνέχεια συντμήθηκε σε Ελληνίδα Μάνα.

ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΜΑΪΝΑΔΕΣ…

 Στην Αρχαία Ελληνική Μυθολογία, οι Μαινάδες ήταν νύμφες, συντρόφισσες και ακόλουθοι του θεού Διόνυσου, το όνομά τους μεταφράζεται κυριολεκτικά ως «έξαλλες». Η λέξη μαινάς (στον ενικό) εμφανίζεται στον Όμηρο ως συνώνυμο της λέξης «μανία». Πράγματι, το κυριότερο χαρακτηριστικό των Μαινάδων ήταν η εκστατική μανία, όπου συχνά εμπνευσμένες απ’ τον Διόνυσο και μέσω ενός συνδυασμού χορού και μέθης, έχαναν κάθε αυτοέλεγχο, φώναζαν και συμπεριφέρονταν ανεξέλεγκτα, υπερκινητικά και πέρα από κάθε λογική, βίαια.



Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Θιασος ερασιτεχνων



Αναδημοσιεύω κείμενο που με βρίσκει απολύτως σύμφωνο.
"Πάω κι εγώ μια φορά σινεμά με κλειστό τηλέφωνο και βγαίνοντας βλέπω τον κακό χαμό σε sms, fb στάτους, email, αναπάντητες, μας διώχνουν από το Ευρώ, καταστρεφόμαστε, ζήτω, μπράβο, κατάρα κτλ κτλ, μια και έχω φίλους, γνωστούς και συγγενείς που θα πανικοβάλονταν ή θα πανηγύριζαν ανάλογα μια τέτοια απόφαση. 
Κοιτάζω εν τάχει στα ίντερνετς τι παίζει βλέπω μια αυστηρή πλην αισιόδοξη Μέρκελ να λέει διάφορα περί χρέους, δεν το βλέπει το κούρεμα, αλλά τέ'σ'πα να δούμε και αυτό το ESM, τον Τσίπρα μέσα στην τρελή χαρά να είναι έτοιμος να πάει για μπύρες με τον άλλο χαρούμενα αισιόδοξο τον Ρέντσι (έχει τους λόγους του: http://www.avgi.gr/…/dnt-an-den-antimetopistei-i-elliniki-k…), τους Γάλλους κλασικά σε δυο βάρκες, τους δυο καραγκιόζηδες της κομισιόν που έτριζαν οδόντες κι έριχαν απειλές, κατάρες και υπονοούμενα (σε πρωτόγνωρα υψηλούς τόνους είναι αλήθεια ακόμα και για τα κυβικά τους) κτλ κτλ.
 Όλοι αυτοί οι κακοί μπάτσοι λένε πως πρέπει η Ελληνική κυβέρνηση να φέρει να δουν μέχρι την Πέμπτη μια *ήδη υφιστάμενη* (την έχει ήδη φέρει από ότι ξέρω, παρά τις παπαριές των ιθαγενών "δημοσιογράφων" υποστηρικτών της τρόικας) πρόταση συμφωνίας. Και τέλος την Κυριακή θα συνέλθει η γενική συνέλευση της Μόρντορ AE, διευρυμένη και μη, και αν έχουμε συντάξει σχέδιο πρότασης που ο Βόλφγκανγκ Σάουρον κρίνει ανεπαρκώς αυτοκαταστροφικό θα μας πετάξουν έξω από το Ευρώ (μήπως και από την ΕΕ;). Και θα μας δώσουν πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας. Διότι πριν από αυτό προφανώς δεν την χρειαζόμασταν εικάζω. Μπόνους: η ΕΚΤ προτρέπεται να στηρίξει (ενδεχομένως και να βοηθήσει να ανοίξουν;) οι Ελληνικές τράπεζες μέχρι και την Κυριακή, αν έχετε το Θεό σας http://economictimes.indiatimes.com/…/articles…/47981492.cms)!

Θέλω να πω τα εξής:

1 - Το Mad Max που είδα ήταν απείρως καλύτερα σκηνοθετημένο (μεγάλη ταινία)

2 - Την παλεύετε όλοι σας; σαν να μην είστε βετεράνοι πλέον της θετρικοποίησης της κρίσης στα συμβούλια και παρασυμβούλια των Βρυξελλών; Ψυχραιμία

3 - Δεν μπορώ να αποκλείσω 100% πως οι κοινωνιοπαθείς ψυχάκηδες που συναπαρτίζουν κατά πλειοψηφία το σώμα των υ̶π̶ο̶τ̶α̶κ̶τ̶ι̶κ̶ώ̶ν̶ ̶τ̶η̶ς̶ ̶Μ̶έ̶ρ̶κ̶ε̶λ̶ σημερινών κυβερνήσεων της ΕΕ δεν θα αποφασίσουν να μας διώξουν από το Ευρώ, αλλά ψάχνω ήδη τις αποδόσεις του στοιχήματος να παίξω πως δεν θα συμβεί

4 - Εικάζω πως είναι σχεδόν όλα έτοιμα και μιλημένα και η συμφωνία α. εμένα δε θα μου αρέσει β. θα είναι πάντως πολιτικά υπερασπίσιμη από την κυβέρνηση γ. θα την περάσουν οι Γερμανοί ως ταπείνωση των Ελλήνων κομμουνιστών του ΣΥΡΙΖΑ και ο Πάνος Καμμένος ως το νέο Τεπελένι και Ρίμινι

5 - Σε 5 μήνες max όλα θα είναι ξανά υπό συζήτηση. Για καλό και για κακό
6 - Αν δεν έχω πέσει έξω και δεν μας διώξουν από το Ευρώ πάντως ο Γιούνκερ και ο Τουσκ πάνε για βραβείο Οσκαρ, δεύτερου ανδρικού ρόλου. Αν μας διώξουν η Ελληνική κυβέρνηση για βραβείο χαλαρότητας (http://www.avgi.gr/…/maximou-einai-pleon-efikti-mia-biosimi…)

7. Να δούμε πως θα τα πάρουν και όλα αυτά οι αγορές γενικά, οι τραπεζικές μετοχές της ευρωπαϊκές περιφέρειας και τα spreads ειδικά

8 - Η υπερέκθεσή μου τους τελευταίους μήνες στην θεσμοποιημένη αβελτηρία και νοσηρότητα της γερμανοκρατούμενης, νεοφιλελεύθερης και γραφειοκρατικής ΕΕ, και η συνειδητοποίηση των πενιχρών ορίων επηρεασμού της πολιτικής της, με έχει κάνει πλέον εχθρό του Ευρώ - κατ'αρχάς. Ακόμα και αν δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή να βγούμε από το Ευρώ (δεν είναι), θα ήταν καλό σε έναν δεύτερο χρόνο να το συζητήσουμε τουλάχιστον. Να δούμε αν και πώς θα ήταν εφικτό. Αλλιώς θα ζήσουμε λιγότερο ή περισσότερο σκλάβοι για πάντα

9 - To "democracy matters more than any currency arrangement" που είπε ο Krugman ορίζει τις πλευρές και το πλαίσιο της συζήτησης αυτής: ποιος υιοθετεί την θέση αυτή και ποιος όχι
Αυτά και μάλλον ελπίζω να μην έχω κάνει λάθος
Σε κάθε σενάριο και ενδεχόμενο πάντως, χρειάζεται ψυχραιμία. Ψυχραιμία και κατάρα στον Σημίτη και τον σημιτισμό που μας έβαλε σε αυτή την νομισματική ένωση φτωχοποίησης για να χαρούν οι δικοί του 7 χρόνια λαμογιάς"


Κειμενο : Μιχαλης Παναγιωτακης

Κ'ωστας Γεωργουσόπουλος ο σημαντικότερος κριτικός θερατρου και στιχουργός με το ψευδώνυμο Κ. Χ. Μύρης

  Εργάστηκε στη δημόσια και την ιδιωτική εκπαίδευση για 35 χρόνια, από το 1964 ως το 1999. Το 1978 ανέλαβε, κατόπιν ανάθεσης του υπουργείου ...