Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Τυφλόμυγα.Δες το ΑΝ ΤΟΛΜΑΣ!



Το Θέατρο του 'Αλλοτε ξαναχτυπά και μετά τον επιτυχημένο "Κάτω Κόσμο" παρουσιάζει την πρώτη παράσταση στην Ελλάδα βασισμένη στο απόλυτο σκοτάδι για 6 μόνο παραστάσεις στο Black Box.

Όταν ολόκληρο το ανθρώπινο είδος έχει αποτύχει,
μόνο μια λύση υπάρχει.
Η αυτοκαταστροφή του.
Σκοτάδι.Το απόλυτο.3 ηθοποιοί.Ο Αδάμ.Η Εύα.Ο Θεός.

‘Ένα δεύτερο μήλο ωρίμασε και έπεσε.
Η ανθρωπότητα ξανά από την αρχή της.
Η ανθρωπότητα ξανά στο τέλος της.
Το φως που δεν έρχεται.
Το φως που δεν πλημμυρίζει τίποτα πια.
Το φως που δεν μας αξίζει.
Ένας τόπος αλλού. Ένας τόπος εδώ. Στο τότε και στο τώρα.
Στο αύριο.

Και κάπου εκεί μέσα, οι πρώτοι και οι τελευταίοι ‘Ανθρωποι του σκοταδιού σέρνονται στο χώμα. Αναπνέουν, νιώθουν, πονούν, πεθαίνουν και σκοτώνουν για να ξαναγεννηθούν στην πρώτη λάμψη του πρώτου φωτός.

Αν ήρθες, θα μείνεις.
Και η φαντασία σου θα γίνει ο εχθρός σου.
Θα προσπαθήσεις να μην ακούσεις αλλά θα ακούσεις.
Θα προσπαθήσεις να μη νιώσεις αλλά θα νιώσεις.
Θα προσπαθήσεις να μη κοιτάξεις αλλά στο τέλος θα δεις.
Μέσα στο απόλυτο σκοτάδι θα δεις το πρόσωπο σου.
Θα δεις εσένα.
Και θα είσαι ανελέητος.

Κείμενο: Μαρία Ράπτη
Σύλληψη - Σκηνοθεσία: Βαρβάρα Δουμανίδου
Παίζουν: Ευρώπη Αργυροπούλου Δημήτρης Βασιλειάδης, Βαρβάρα Δουμανίδου

Τεχνικός σκηνής: Γιώργος Μπουφίδης - Κατασκευή μάσκας: Δημήτρης Βασιλειάδης - Κίνηση: Δημήτρης Βασιλειάδης - Κατασκευή κοστουμιών: Δεσποινα Γωνιάδου-Πετρουλάκη - Φωτογραφίες: Τόμης Βρακάς - Δημιουργία promo teaser : Τόμης Βρακάς – Κώστας Βρακάς

Στο Θέατρο BlackBox Βας. ‘Ολγας 65 και Φλέμινγκ 2 Θεσσαλονίκη.
Παρασκευή, Σάββατο 6,7, 13,14 και 20,21 Μαΐου στις 23:30.
Διάρκεια παράστασης 60 λεπτά.

τηλέφωνο:231 082 9254
Τιμή εισιτηρίου: κανονικό 10 ευρώ φοιτητικό – ανέργων 8 ευρώ



Η τολμηρή «Τυφλόμυγα» η πρώτη παράσταση στην Ελλάδα βασισμένη στο απόλυτο σκοτάδι έρχετε για 6 μόνο παραστάσεις στο Black Box.Η σύλληψη και η σκηνοθεσία είναι της Βαρβάρας Δουμανίδου, ενώ το κείμενο υπογράφει η Μαρία Ράπτη. Ερμηνεύουν οι Ευρώπη Αργυροπούλου, Δημήτρης Βασιλειάδης και Βαρβάρα Δουμανίδου.

Η παράσταση εξελίσσεται στο απόλυτο σκοτάδι και η διαδικασία μιας στοιχειώδους θέασης είναι πλέον παρελθόν. Η υπόθεση /κείμενο που ακούγεται, αφορά την καταγωγή και την εξέλιξη του ανθρωπίνου είδους- μέσα στο σκότος και το έρεβος- άνευ της χάρης του φωτός και με ένα περίσσευμα χαοτικής επαναληπτικότητας και συνεχόμενης κατρακύλας στις γνωστές επιθυμίες και στους φόβους μας.Ξεχάστε ότι γνωρίζατε για την θεατρική συμβατικότητα καιμυηθείτε σε μια σκοτεινή performance που αποσκοπεί να κεντρίσει κυρίως την αίσθηση της ακοής μας και γενικότερα τις αισθήσεις μας γιατί ως γνωστόν οι αισθήσεις ενεργοποιούνται στο σκοτάδι.

Η τυφλόμυγα και η Βαρβάρα Δουμανίδου εκμεταλλονται την αίσθηση της ακοής μας και την τοποθετούν ως ουσιαστικό πρωταγωνιστή. Οι άνθρωποι στο σκοτάδι είναι προσεχτικοί με πολλαπλές αντιδράσεις, και η σκηνοθέτρια το κατανοεί και προσπαθεί να δώσει στο σκότος μια μορφή (μέσω κειμένου και ήχων) για να πιαστεί ο θεατής. Οι λέξεις και το σκότος διαγράφουν και ορίζουν το σύνολο, σε μια ιστορία αφήγησης που περιλαμβάνει τα άπαντα. Από τη γενέθλια ημέρα μας στον παράδεισο, μέχρι την βιαιότητα και την γελοία επαναληπτικότητα που μας χαρακτηρίζει ως γένος που νοεί και κατανοεί. Η δομή του κειμένου που χρησιμοποιούν οι ηθοποιοί, βασίζεται περισσότερο στη χριστιανική θεωρία με πολλαπλούς στοχασμούς για τη διαιώνισή μας όπως παράδεισος και πτώση και τις πρακτικές μας όπως; έρωτας, γέννηση, βία, φόνος και λιγότερο σε μια καθαρή φιλοσοφική θεώρηση της καταγωγής. Η perfomance κυρίως υπαρξιακής δομής και φιλοδοξίας με τη συχνή χρήση αντωνυμιών βαραίνει το κείμενο και εμποδίζει τη ροή των νοημάτων και της λυρικότητας καθώς και η όχι πάντα ευάκουστη άρθρωση των ηθοποιών.

Συνολικά πρόκειται για ένα τολμηρό εγχείρημα που λίγοι θα ακολουθήσουν. Η διαδικασία του σκοταδιού δεν είναι η προσφιλέστερη στη θεατρική πράξη και πυροδοτεί το φόβο παρά μια ψυχαγωγία. Ωστόσο όσοι το παρακολουθήσουν θα κατανοήσουν την αγωνιώδη δράση και έκφραση ενός νεαρού και πολλά υποσχόμενου θιάσου, αναφορικά με την καταγωγή και την εξέλιξή μας και σίγουρα θα δοκιμαστούν τα όριά τους.Ένα διάχυτο σκότος μεσυντροφιά την καλύτερη των εφευρέσεων μας –το λόγο- είναι σίγουρα μια αφορμή συσπείρωσης και δημιουργικής μύησης στα ανθρώπινα.Τολμήστε όπως τόλμησαν !

Η Τυφλόμυγα είναι ένα έργο που πραγματοποιείται στο απόλυτο σκοτάδι. Οι ηθοποιοί παίζουν χωρίς καμιά τεχνική υποστήριξη.Για τη διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής του έργου και την απόλυτη ασφάλεια των θεατών η τεχνική ομάδα είναι πλήρως εξοπλισμένη με κυάλια νυχτερινής όρασης και φακούς. Επίσης, δεν επιτρέπεται η χρήση κινητών τηλεφώνων, κάμερας ή φωτογραφικής μηχανής.


Λόγω της ιδιαιτερότητας του συγκεκριμένου project θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως άνθρωποι με επιληπτικά προβλήματα και καρδιακά νοσήματα θα ήταν φρόνιμο να μη παρακολουθήσουν την παράσταση.



Πηγή: 
και

The Longing

                   9 χρόνια κλείνει αυτό το ιστολόγιο και όταν το ξεκίνησα ήθελα να εκφράσω προσωπική αποτύπωση συναισθημάτων, παρουσιάσεις ...