Σάββατο 30 Απριλίου 2016

Πάνος Γεραμάνης: Ο μεγάλος απών των ερτζιανών



Ο δημοσιογράφος και μελετητής του λαϊκού τραγουδιού Πάνος Γεραμάνης (1945 - 2005) γεννήθηκε στο Βασιλικό Χαλκίδας και από μαθητής ακόμα ξεκίνησε να ασχολείται με τη δημοσιογραφία.

Ο δημοσιογράφος και μελετητής του λαϊκού τραγουδιού Πάνος Γεραμάνης (1945 - 2005) γεννήθηκε στο Βασιλικό Χαλκίδας και από μαθητής ακόμα ξεκίνησε να ασχολείται με τη δημοσιογραφία. Οι δύο αγάπες του ήταν το λαϊκό τραγούδι και το ποδόσφαιρο. Από δεκαπέντε χρονών κατέβαινε τις Κυριακές με νταλίκες ή με όποιο άλλα μέσο εύρισκε για να παρακολουθήσει την ομάδα του.

Στη δουλειά του, οι λαϊκοί τραγουδιστές είχαν γίνει οι καλύτεροί του φίλοι. Εργάστηκε σε πολλές εφημερίδες και περιοδικά (Φως, Σούπερ Σπορ, Απογευματινή, Εθνος κ.ά.). Από το 1986 εργαζόταν στα Νέα. Το μεγάλο του πάθος ήταν το λαϊκό τραγούδι στο ραδιόφωνο. Το 1989 έκανε εντυπωσιακό ντεμπούτο στον «902 - Αριστερά στα FM» με τις εκπομπές «Μικρόφωνο στο τραγούδι» και «Για τους ανθρώπους της νύχτας» και από το Μάρτιο του 1990 μεταπήδησε στην ΕΡΑ, όπου για δέκα χρόνια περίπου τους "Άσσους των Γηπέδων" στην ΕΡΑ-Σπόρ. 

 Για δεκαέξι χρόνια παρουσίαζε τους «Λαϊκούς Βάρδους» στο δεύτερο Προγραμμα.

Έσβησε σε γόνιμη και ώριμη στιγμή, στα 59 του μόλις χρόνια, έχοντας ακόμη να προσφέρει πολλά και σπουδαία. Θυμάμαι τα λόγια του, ότι «ένας χρόνος μόνο μένει για τη σύνταξη και έχουμε να κάνουμε πράγματα», τις ευχές του για το Πάσχα που ερχόταν, τότε, και τα καλά του λόγια που μου διεμήνυσε λίγες μέρες «Πριν Το Τέλος» (όπως και ο τίτλος της βιογραφία του Βαγγέλη Περπινιάδη που έγραψα κι εκείνος προλόγισε) μέσω του Λευτέρη Χαψιάδη.


                                         
Μεγάλος φίλος του κατά την πάροδο αυτών των ετών έγινε ο Στέλιος Καζαντζίδης.Αποσπασμά από εκπομπή



Ο Γεραμάνης λειτούργησε ως μέτρο και αντίβαρο, σε μια περίοδο που αντίστοιχες σταθερές βρίσκονταν παροπλισμένες, λησμονημένες, φιμωμένες, αμήχανες. 
Ο Πάνος Γεραμάνης κάθε μέρα που περνάει το κενό που άφησε και οι επιπτώσεις του γίνονται ολοένα και πιο αισθητές.
Οι ραδιοφωνικές εκπομπές του, τα κείμενα και η προσωπικότητά του ήταν κάποιοι από τους λόγους που με ώθησαν να τον ακούω.



Άνθρωπος ζηλευτός, κιμπάρης, καθάριος, ξάστερος, μελένιος και παθιασμένος με τις αγάπες του: τραγούδι και ποδόσφαιρο· αλλά και την ίδια τη ζωή, τους φίλους, τη σύζυγό, τους δικούς του ανθρώπους. Αφοσιωμένος στα πιστεύω του, αγωνιστής και μαχητής για μια καινούργια κοινωνία, ένα καλύτερο αύριο.

Ο Γεραμάνης λάτρεψε τους ήρωές του και, παράλληλα, με τις γνώσεις και την έντιμη στάση του κέρδισε το προνόμιο να λατρευτεί με τη σειρά του από αυτούς, καθώς και από τους πολυπληθείς ακροατές και αναγνώστες του. Τιμή που λίγοι ομότεχνοί του γεύτηκαν στο διάβα τους.


Ο ιστορικός Βασίλης Καρδάσης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο βιβλίο «Πάνος Γεραμάνης - Σε δρόμους λαϊκούς», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Άγκυρα, σκιαγραφεί την προσωπικότητα, την πορεία και δράση του δημοσιογράφου και ερευνητή. Με απλές αλλά μεστές γραμμές, ξετυλίγονται τα καθοριστικά παιδικά του χρόνια στο Βασιλικό Χαλκίδας, οι πρώτες δημοσιογραφικές επιτυχίες στο «Φως Των Σπορ», η συνέπειά του στις ιδέες της Αριστεράς ακόμα και σε δύσκολες περιόδους, η αναγνώριση και καταξίωση. Όλα αυτά πλημμυρισμένα από μουσικές, τραγούδια, ιαχές, φάσεις, γκολ, γήπεδα, ταβέρνες, παρέες, αγώνες, διεκδικήσεις. Πανταχού παρών ο Καζαντζίδης, αλλά και η Πόλυ Πάνου, ο Πάνος Γαβαλάς, ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο Πέτρος Αναγνωστάκης, η Βίκυ Μοσχολιού, ο Στράτος Διονυσίου, ο Γιάννης Σταματίου -ο περίφημος Σπόρος-, ο Γιάννης Καραμπεσίνης, ο Μιχάλης Μενιδιάτης, και την ίδια ώρα ο Ανδρέας Μουράτης, ο Μπάμπης Κοτρίδης, ο Ηλίας Ρωδίδης, ο Μπέμπης, ο Ηλίας Υφαντής, ο Νίκος Σιδέρης, τ’ αστέρια του Ολυμπιακού και της Εθνικής, και φυσικά ο Ολυμπιακός Χαλκίδας και ο Λήλας Βασιλικού.


Η έκδοση συνοδεύεται από σπάνιο φωτογραφικό υλικό (ανάγλυφα αποσπάσματα του οποίου παρουσιάζουμε) και cd με αυτοβιογραφική συνέντευξη του Πάνου Γεραμάνη στην Έφη Μεταλλινού, η οποία μεταδόθηκε τον Ιούνη του 2003 στο πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας σε συνδυασμό με αγαπημένα του τραγούδια, που αποδεικνύουν την πολυποίκιλη γκάμα και το εύρος των ακουσμάτων του.




Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του δημοσιογράφου, ραδιοφωνικού παραγωγού και μελετητή του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού Πάνου Γεραμάνη, που έφυγε από τη ζωή στις 30 Απριλίου 2005, ψηφιοποίησε την εκπομπή "ΔΡΟΜΟΙ", παραγωγής 2002, που παρουσιάζει ο Άρης Σκιαδόπουλος.

Πηγές:



The Longing

                   9 χρόνια κλείνει αυτό το ιστολόγιο και όταν το ξεκίνησα ήθελα να εκφράσω προσωπική αποτύπωση συναισθημάτων, παρουσιάσεις ...