Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

Ολυμπιακοί Αγώνες για ποιόν;




Στην Βραζιλία ο βασικός μισθός είναι 234 ευρώ. Το εισιτήριο του λεωφορείου ειναι 1 ευρώ και το ρημάδι έρχεται όποτε γουστάρει.

Κάποιος που ζει στο Μπέλο Οριζόντε κερδίζοντας βασικό μισθό, μένει τουλάχιστον 15 χιλιόμετρα από την δουλειά του και θέλει δύο λεωφορεία και μιάμιση ώρα για να φτάσει εκεί όταν δεν έχει κίνηση. Και όταν μιλάμε για κίνηση, μιλάμε για χάος. Στο Σάο Πάολο για παράδειγμα κάθε μέρα έχουν ουρές 70 χιλιομέτρων στις ώρες αιχμής. Εκεί συναντιούνται ο φτωχός με τον πλούσιο.

Ο φτωχός στο λεωφορείο και πλούσιος στην αμαξάρα του με τα φιμέ τζάμια. Ο πλούσιος που θα γυρίσει στο σπίτι του για το οποίο πληρώνει κατά μέσο όρο 1500 ευρώ ενοίκιο και άλλα 400 για κοινόχρηστα.

Πληρώνει ιδιωτική ασφάλιση υγείας γιατί το δημόσιο δεν δουλέυει, πληρώνει πανάκριβα σχολεία για τα παιδιά του γιατί στο δημόσιο είναι δύσκολο να μάθουν οτιδήποτε, πληρώνει τα διπλάσια για οποιοδήποτε προϊόν (αυτοκίνητο, ρούχα, υπολογιστής κλπ.) έρχεται απέξω γιατί ο φόρος εισαγωγής είναι 60% συν το κέρδος του εμπόρου. Πληρώνει με φόβο, γιατί δεν μπορεί να βγεί απο το «κάστρο» με τον ηλεκτρικό φράχτη όποτε θέλει. Γιατί δεν μπορεί να πάει μια βόλτα όπου και όποτε του γουστάρει.

Γιατί φοβάται για την ζωή του καθημερινά. Και σου μιλάω πάντα για το Μπέλο Οριζόντε και τις άλλες μεγαλουπόλεις της χώρας. Αν πάρεις τον δρόμο και πας προς το βορρά ξέχνα τα όλα αυτά, εκεί εισαι πλέον σε στάνταρντς Αφρικής. Κανείς σχεδόν δεν τα περνάει όσο ωραία φαντάζεσαι στην Βραζιλία.

Ναι, έχουν παραλίες και ήλιο αλλά αναλφαβητισμός είναι στο 10% και κάθε μέρα περίπου 13 εκατομμύρια δεν έχουνε φαΐ στο τραπέζι τους. Είναι η 6η οικονομική δύναμη στον κόσμο και την ίδια στιγμή πολύ χαμηλά στους δείκτες της παιδείας και της δημόσιας υγείας. Όσον αφορά στη διαφθορά και την γραφειοκρατία πρέπει να είναι στο τοπ 3 εύκολα.

Πολύ ψηλά είναι και στην εγκληματικότητα με τα νούμερα νεκρών σε Ρίο και Σάο Πάολο να είναι μεγαλύτερα από εκείνα σε εμπόλεμες ζώνες (49.000 το 2010). Δυστυχώς το Μουντιάλ και η Ολυμπιάδα δεν θα αλλάξουν τίποτα από όλα αυτά.

Τούς υποσχέθηκαν πως θα αλλάξει η ζωή τους, επιτέλους, προς το καλύτερο. Πως θα έχουν συγκοινωνίες και δρόμους πρώτου και όχι τρίτου κόσμου. Πως όλο αυτό το «φαγοπότι» θα αξίζει τον κόπο. Αντίθετα, μέχρι τώρα όλη αυτή η ιστορία έχει στοιχίσει πάνω από 27 δις. δολάρια, περισσότερα από όσο τα τελευταία τρία μουντιάλ μαζί.

Στο Μπέλο Οριζόντε, το Μινεϊράο κόστισε 270 εκατομμύρια ενώ αρχικά είχε υπολογιστεί σε 146εκατομμύρια. Το στάδιο «Ιντεπεντένσια», επίσης εδώ στο Μπέλο Οριζόντε, που κόστισε 45 εκατομμύρια ευρώ, παραδόθηκε με 2 χρόνια καθυστέρηση και λόγω κατασκευαστικού λάθους έχει πάνω από 6 χιλιάδες θέσεις που δεν βλέπουν το ένα τέρμα. Ανάλογες και χειρότερες είναι οι ιστορίες και στα υπόλοιπα γήπεδα.

Το φτηνό εισιτήριο για το Κύπελλο Συνομοσπονδιών για τον αγώνα Ταϊτή – Νιγηρία κόστιζε κοντά στα 50 ευρώ. Φαντάσου λοιπόν τι θα πρέπει να πληρώσανε στο Παγκόσμιο Κύπελλο και μην ξεχνάς, ο βασικός μισθός είναι στα 243 ευρώ. Μουντιάλ και Ολυμπιάδα για ποιόν λοιπόν;

 Κατεδαφίζουν τις παράγκες και τα παραπήγματα με την ελπίδα να ... καθαρίσει η περιοχή και ίσως στη θέση τους να μπεί λίγο πράσινο ή μια μοντέρνα κατασκευή που θα αλλάξει την όψη.

Υπάρχουν όμως και ορισμένοι κάτοικοι στις φαβέλες που αρνούνται να εγκαταλείψουν τα μικρά σπίτια τους από τσίγκο.

Και που πάνε οι κάτοικοι που εκ διώχνονται από τα σπίτια τους; Έχουν δυο επιλογές. Είτε παίρνουν 500 χιλιάδες δολάρια και πάνε στην ευχή της Παναγίας είτε μετακομίζουν σε κυβερνητικά κτίρια.

Ο κυβερνήτης του Ρίο ντε Τζανέιρο κήρυξε στις 16 Ιούνη 2016 την πολιτεία σε κατάσταση οικονομικής έκτακτης ανάγκης, ζητώντας ομοσπονδιακή χρηματοδότηση ώστε η πολιτεία να καλύψει τις υποχρεώσεις της προς τις δημόσιες υπηρεσίες κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, που ξεκίνησαν στις 5 Αυγούστου 2016.

Όπως τονίζεται, η διοργάνωση των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων οδήγησε σε "σοβαρές δυσκολίες στην παροχή βασικών δημοσίων υπηρεσιών" και χρειάζεται να ληφθούν έκτακτα μέτρα για να αποτραπεί "μια ολοκληρωτική κατάρρευση της διοίκησης της δημόσιας ασφάλειας, υγείας, εκπαίδευσης, μέσων μεταφοράς και περιβαλλοντικής διαχείρισης", υπογραμμίζεται στην επίσημη εφημερίδα της πολιτείας.

Τα έσοδα της πολιτείας του Ρίο έχουν καταρρεύσει τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω της υποχώρησης της τιμής του πετρελαίου. Η ανακοίνωση εκδόθηκε έπειτα από την επίσκεψη στην πολιτεία την περασμένη εβδομάδα του μεταβατικού προέδρου Μισέλ Τέμερ που δήλωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα εξασφαλίσει πως θα εκπληρωθούν όλες οι υποχρεώσεις.

Η πόλη αναμένεται να φιλοξενήσει περίπου 500.000 ξένους επισκέπτες κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ενώ το μεγαλύτερο μέρος του κόστους των έργων υποδομής για τους Αγώνες έχει αντληθεί από τους προϋπολογισμούς της πόλης, της πολιτείας και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, με μέρος της χρηματοδότησης να προέρχεται από ιδιωτικές εταιρείες, η πολιτεία είναι υπεύθυνη για τις περισσότερες καθημερινές υπηρεσίες ασφαλείας και υγείας στο Ρίο.

Από τα τέλη του περασμένου χρόνου, η πολιτεία αναγκάστηκε να προβεί σε καθυστερήσεις πληρωμών συντάξεων και μισθών, ενώ έκλεισε κάποια σχολεία και νοσοκομεία, όπου έχει καταγραφεί έλλειψη σε προμήθειες ζωτικής σημασίας, όπως φάρμακα και σύριγγες.

Κάθε 24ώρο - πεθαίνουν 30,000 παιδιά κάπου στο κόσμο από αρρώστιες που θεραπεύονται, έλλειψη καθαρού νερού και φαγητού. Πόσα παιδιά από αυτά θα μπορούσαμε να έχουμε σώσει μόνο από τα έσοδα ή τα μη έξοδα των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο που διαχειρίζεται ανεξέλεγκτα η ΔΟΕ; Πόσα από αυτά τα παιδιά θα μπορούσαν να στεγαστούν με τα έξοδα διαμονής ενός μόνο από τα μέλη της ΔΟΕ στο Ρίο;


Και η καλύτερη απόδειξη για την ανάγκη να γίνουν αυτά είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο. Στο Ρίο μιας διεφθαρμένης κυβέρνησης, ενός πεινασμένου λαού, που εκμεταλλεύεται νταβατζήδικα μια υποκριτική ΔΟΕ. Στο Ρίο που τις επόμενες μέρες οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα ψυχορραγούν και τα Ολυμπιακά ιδεώδη θα αργοπεθαίνουν βασανιστικά σε λίμνες κόκα κόλα. Στο Ρίο που δολοφονείται το Ολυμπιακό πνεύμα και οι υπεύθυνοι μετράνε δολάρια από τηλεοπτικά δικαιώματα.


Κ'ωστας Γεωργουσόπουλος ο σημαντικότερος κριτικός θερατρου και στιχουργός με το ψευδώνυμο Κ. Χ. Μύρης

  Εργάστηκε στη δημόσια και την ιδιωτική εκπαίδευση για 35 χρόνια, από το 1964 ως το 1999. Το 1978 ανέλαβε, κατόπιν ανάθεσης του υπουργείου ...