Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

ΟΙ DEAD CAN DANCE δωρίζουν ένα νέο τραγούδι στην Ελευσίνα για την υποψηφιότητας της ως πολιτιστικής πρωτεύουσας 2021





Η πόλη της Ελευσίνας έχει καταθέσει την υποψηφιότητά της για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, με αιχμή του δόρατος το πρόγραμμα «Μετάβαση στην Euphoria». Για την ενίσχυση αυτής της υποψηφιότητας, οι σπουδαίοι Dead Can Dance συνέθεσαν και ηχογράφησαν, χωρίς μάλιστα οικονομικές αξιώσεις, το τραγούδι “Eleusis”, το οποίο συνοδεύεται από video clip με πλάνα από την πόλη.  


Το 2021 συμπίπτει με τον εορτασμό 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, που οδήγησε στην ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους. Οι επαναστάσεις είναι περίοδοι μετασχηματισμού και μετάβασης. Η Ελευσίνα και η Ευρώπη εφάπτονται στις δύο μεγάλες μεταβάσεις που μετασχημάτισαν ριζικά τις συνθήκες ζωής του ανθρώπου και δημιούργησαν νέες μορφές οργάνωσης και συνύπαρξης: τη Γεωργική και τη Βιομηχανική Επανάσταση.


Σήμερα και οι δύο βρίσκονται μπροστά στην πρόκληση μιας νέας μετάβασης, μπροστά στην ανάγκη να επαναπροσδιορίσουν το περιεχόμενο εννοιών όπως η ανάπτυξη, η κοινωνική συνοχή και, εντέλει, η ευημερία. Ο ρόλος της τέχνης και του πολιτισμού σε αυτή τη διαδικασία είναι καταλυτικός, γιατί η λειτουργία του καλλιτέχνη είναι ακριβώς αυτή: να δίνει σχήμα και μορφή στο φανταστικό, να μετουσιώνει τη δυνατότητα, να λειτουργεί πέρα από το προφανές. Η τέχνη ανοίγει νέους δρόμους και προσφέρει νέες προοπτικές για το μέλλον.


Εμπνεόμενο από τη μορφή της Περσεφόνης, τη μετάβαση και την εναλλαγή των εποχών, το πρόγραμμα περιλαμβάνει 5 Κεντρικά Γεγονότα που συνδέουν τη φυσική ροή του χρόνου με την εξέλιξη της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα Κεντρικά Γεγονότα είναι: Τελετή Έναρξης (Ιανουάριος 2021), Τελετή Λήξης Χειμερινό ηλιοστάσιο (21 Δεκεμβρίου 2021), Μάιος 2021 (Σύνδεση της Ημέρας της Ευρώπης με τον ερχομό της Περσεφόνης και της άνοιξης), Ιούνιος 2021 (Σύνδεση των Ευρωπαϊκών Ημερών Ανάπτυξης και της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής με την Ισημερία, τον ερχομό του καλοκαιριού και της καρποφορίας), Σεπτέμβριος 2021 (Σύνδεση των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς με το τέλος του καλοκαιριού, την αρχή του φθινοπώρου και την Ισημερία). Χρησιμοποιώντας ως μεταφορά το μύθο της Περσεφόνης, τα κεντρικά γεγονότα εστιάζουν στους μετασχηματισμούς της Ευρώπης και των κοινωνιών της.


Η ΘΕΜΑΤΙΚΗ EUnvironment περιλαμβάνει 4 προγράμματα που αντιστοιχούν σε σημαντικά πεδία της σχέσης του σύγχρονου ανθρώπου με το περιβάλλον.Το πρόγραμμα «ΔΗΜΗΤΡΑ-ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ» εστιάζει στην σχέση ,μας με την τροφή. 

  

Το πρόγραμμα «ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ» εστιάζει στη σχέση μας με το αστικό πράσινο, τους κήπους και τα λουλούδια.


Το πρόγραμμα «ΟΙΚΟΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» εστιάζει στην κλιματική αλλαγή, την ενέργεια και την ανακύκλωση. 


Το πρόγραμμα «ΘΗΛΥΚΗ ΦΥΣΗ»  εστιάζει στην πολιτιστική κληρονομιά και την γυναικεία φύση.  


 Μέσα από τις κεντρικές θεματικές η Ελευσίνα επιχειρεί να συστηματοποιήσει το λεξιλόγιο της euphoria και να αναδείξει την σχέση ανάμεσα στην βιωσιμότητα και στη σύνδεση όλων των τομέων της ανθρώπινης δραστηριότητας με την τέχνη και τον πολιτισμό.


Η δεύτερη Κεντρική Θεματική αντιστοιχεί στην δεύτερη μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα τόσο η Ελευσίνα όσο και η Ευρώπη: την πρόκληση-ανάγκη επαναπροσδιορισμού της σχέσης μας με τον Άλλο (EUrbanization).


Η ευρωπαϊκή ταυτότητα διαμορφώνεται σήμερα μέσα από τα κοινά της πόλης. Αυτές οι ομαδοποιήσεις του πληθυσμού της πόλης δεν υπαγορεύονται τόσο από ένα κοινό παρελθόν, καθορίζονται μάλλον από τις συνθήκες της ζωής μας μέσα στην πόλη: την εργασία μας, τη γειτονιά που κατοικούμε, το σχολείο μας, τις σπουδές μας κλπ. Έτσι, στη σύγχρονη πόλη ο άνθρωπος φτιάχνει τις δικές του συνάψεις, τα δικά του δίκτυα. Και αυτά τα δίκτυα φαίνονται σήμερα να απλώνονται οριζόντια σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο.  


Μεγαλώνουν και διευρύνονται, διαπερνώντας οριζόντια τα εθνικά σύνορα και αγκαλιάζοντας πολίτες σε πολλές διαφορετικές πόλεις. Η Ελευσίνα και η Ευρώπη έχουν κοινό σημείο επαφής τους την πολυπολιτισμικότητα, καθώς αμφότερες συντίθενται από πληθυσμούς διαφορετικής προέλευσης που προσπαθούν να συνυπάρξουν οικοδομώντας έναν κοινό τόπο.


Η τρίτη Κεντρική Θεματική αντιστοιχεί στην τρίτη μεγάλη προκλήση που αντιμετωπίζει σήμερα τόσο η Ελευσίνα όσο και η Ευρώπη: την πρόκληση-ανάγκη επαναπροσδιορισμού της σχέσης μας με τον Εαυτό μας (Τhe EU working classes), που αποκρυσταλλώνεται στη σχέση μας με την εργασία, καθώς μέσω της εργασίας ικανοποιούμε τις ανάγκες μας για επιβίωση, δημιουργικότητα και αναγνώριση. Η ανάγκη μας για επιβίωση, δημιουργικότητα και αναγνώριση αποκρυσταλλώνεται στη σχέση μας με την εργασία. Η αυξανόμενη ανεργία σε όλη την Ευρώπη αλλά και η ικανοποίηση που αντλεί το άτομο από την εργασία του είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε σήμερα.


 Η βιωσιμότητα σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο εξαρτάται σε τεράστιο βαθμό από την ικανότητά μας να προσαρμοστούμε σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο εργασιακό περιβάλλον. H καινοτομία εξαρτάται από την ικανότητά μας να συνδέσουμε την ιδέα με την υλοποίηση, την τέχνη με την παραγωγή.


Κ'ωστας Γεωργουσόπουλος ο σημαντικότερος κριτικός θερατρου και στιχουργός με το ψευδώνυμο Κ. Χ. Μύρης

  Εργάστηκε στη δημόσια και την ιδιωτική εκπαίδευση για 35 χρόνια, από το 1964 ως το 1999. Το 1978 ανέλαβε, κατόπιν ανάθεσης του υπουργείου ...