Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Το κόκκινο φως της μοναξιάς



Ούτε φέτος θα στολίσω.Σκέφτηκα να βάλω ένα κόκκινο φωτάκι όχι για να θυμίζει μπουρδέλο το σπίτι αλλά για να προσελκύει τους μοναχικούς ανθρώπους. Κάν' το κι εσύ αν θέλεις να προσελκύσεις μοναχικούς ανθρώπους.Να γεμίσουμε κόκκινα φώτα.Γιατί κάθε μέρα τα ίδια πράγματα.


Xτυπάει ξυπνητήρι, το κλείνεις, ξαναχτυπάει, το ξανακλείνεις, το γαμημένο δε θα σταματήσει ποτέ, αιώνιος ρουφιάνος, πάντα εκεί να σου θυμίζει τη σκλαβιά σου.


Σηκώνεσαι, ψάχνεις παντόφλες, πουθενά οι παντόφλες κάπου τις καταχώνιασε πάλι ο σκύλος, βγάζεις πόδι και διστάζεις να πατήσεις στο παγωμένο πλακάκι, λες και είσαι στη θάλασσα και το σκέφτεσαι να μπεις να μη μπεις.

Πας στο μπάνιο, ανοίγεις τη βρύση, πλένεσαι, θες να γεμίσεις τη λεκάνη και να χώσεις μέσα το κεφάλι σου μέχρι να μουδιάσει το μυαλό, να μη σκέφτεσαι, και κυρίως να μη νιώθεις. 

Κοιτάς τη μάπα σου στον καθρέφτη .

''Που πας ρε μαλάκα, τι κάνεις, γάμησε τα όλα και τράβα μια βόλτα''

Ντύνεσαι, με το ζόρι, πάντα με το ζόρι, λες και πας για κρέμασμα,καλοντυμένος, έχει υποχρεώσεις η δουλειά, σκιάχτρο παντοτινό και μίζερο.

Φτιάχνεις καφέ, ο ίδιος καφές κάθε μέρα, 2 κουταλιές καφέ μια ζάχαρη, ούτε εκεί δεν αλλάζεις τη ρουτίνα σου, η ίδια γεύση, το ίδιο αίσθημα συνέπειας στην προγραμματισμένη δυστυχία σου.

Φοράς μπουφαν, παίρνεις κλειδιά, παίρνεις κινητό, ίδιες κινήσεις, ίδιες θέσεις, ίδιες εικόνες, καμιά αντίδραση, μηχανικά όλα, αναίσθητα, αδιάφορα, θλιβερά.

Φεύγεις, κλειδώνεις την πόρτα, εύχεσαι να μην ξαναγυρίσεις, να χαθείς σε άλλους κόσμους, που δεν χρειάζεται να κλειδώνεις πόρτες, παράθυρα, σκέψεις, συναισθήματα.

Περπατάς στο δρόμο, συναντιέσαι με άλλο ρομποτάκια, αδιάφορα όλα, με κατεβασμένα μούτρα, η ίδια θλίψη, η ίδια μαυρίλα.

Φτάνεις γραφείο, φοράς αυτό το ψεύτικο χαμόγελο, που μισείς περισσότερο κι απ΄το μαλάκα το αφεντικό σου, κάθεσαι στην καρέκλα,
δειλιάζεις, σε όλα, φωνάζουν μέσα σου όλα, αλλά μόνο χαμογελάς, πειθήνια, ψεύτικα, παραδομένος σε όλους και σε όλα, περιμένεις κάτι να αλλάξει το σκοτάδι, να δεις ένα φως, κάπου στα μακριά, αρκεί να υπάρχει εκεί να σου υπενθυμίζει ότι όλα είναι πιθανά.

Συνήθεια φίλε, η χειρότερη δύναμη, εθισμός στην ευκολία, όσο περισσότερο μισείς τη συνήθεια σου τόσο δυσκολότερα την αφήνεις.




Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Με αφορμή την Κατάμαυρη Παρασκεύη ........




Πώς μπορείς να καταλήξεις έτσι δίχως αξιοπρέπεια ένα εθελόδουλο ανθρωπάκι του καπιταλισμού; 


Οικογενειακό περιβάλλον, σχολικό περιβάλλον, φιλικό περιβάλλον, εργασιακό περιβάλλον και ανάμεσά τους ο συνδετικός κρίκος που λέγεται τηλεόραση-ΜΜΕ.


Οικογενειακό περιβάλλον: κοίτα την πάρτη σου, άρπαξε ό,τι μπορείς, απάθεια για τα κοινά, έλλειψη σεβασμού, αμορφωσιά, σεξισμός, ρατσισμός, ηθικολογία περί πατρίδας-θρησκείας-οικογένειας.


Σχολικό περιβάλλον: γενικευμένη αγνωσία, αδιαφορία, παπαγαλισμός, μαϊμουδισμός.

Φιλικό περιβάλλον: όμοιος ομοίω αεί πελάζει.

Εργασιακό περιβάλλον: πάτα επί πτωμάτων, βάλε τρικλοποδιά στο διπλανό σου, θάψ' τον ζωντανό, ρουφιάνεψε, γλύψε κατουρημένες ποδιές.

Τηλεόραση-ΜΜΕ: δελτία παραπληροφόρησης, πρωινάδικα, μεσημερατζούδες, τηλεμαϊντανοί, τηλεταβερνιάρηδες, σκουπιδοεκπομπές, λατινοαμερικάνικες-τουρκικές κονσέρβες, υποκουλτούρα.


Βαλτώσαμε στα κατακάθια του αστικού βόθρου...




Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

ΟΙ DEAD CAN DANCE δωρίζουν ένα νέο τραγούδι στην Ελευσίνα για την υποψηφιότητας της ως πολιτιστικής πρωτεύουσας 2021





Η πόλη της Ελευσίνας έχει καταθέσει την υποψηφιότητά της για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, με αιχμή του δόρατος το πρόγραμμα «Μετάβαση στην Euphoria». Για την ενίσχυση αυτής της υποψηφιότητας, οι σπουδαίοι Dead Can Dance συνέθεσαν και ηχογράφησαν, χωρίς μάλιστα οικονομικές αξιώσεις, το τραγούδι “Eleusis”, το οποίο συνοδεύεται από video clip με πλάνα από την πόλη.  


Το 2021 συμπίπτει με τον εορτασμό 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, που οδήγησε στην ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους. Οι επαναστάσεις είναι περίοδοι μετασχηματισμού και μετάβασης. Η Ελευσίνα και η Ευρώπη εφάπτονται στις δύο μεγάλες μεταβάσεις που μετασχημάτισαν ριζικά τις συνθήκες ζωής του ανθρώπου και δημιούργησαν νέες μορφές οργάνωσης και συνύπαρξης: τη Γεωργική και τη Βιομηχανική Επανάσταση.


Σήμερα και οι δύο βρίσκονται μπροστά στην πρόκληση μιας νέας μετάβασης, μπροστά στην ανάγκη να επαναπροσδιορίσουν το περιεχόμενο εννοιών όπως η ανάπτυξη, η κοινωνική συνοχή και, εντέλει, η ευημερία. Ο ρόλος της τέχνης και του πολιτισμού σε αυτή τη διαδικασία είναι καταλυτικός, γιατί η λειτουργία του καλλιτέχνη είναι ακριβώς αυτή: να δίνει σχήμα και μορφή στο φανταστικό, να μετουσιώνει τη δυνατότητα, να λειτουργεί πέρα από το προφανές. Η τέχνη ανοίγει νέους δρόμους και προσφέρει νέες προοπτικές για το μέλλον.


Εμπνεόμενο από τη μορφή της Περσεφόνης, τη μετάβαση και την εναλλαγή των εποχών, το πρόγραμμα περιλαμβάνει 5 Κεντρικά Γεγονότα που συνδέουν τη φυσική ροή του χρόνου με την εξέλιξη της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα Κεντρικά Γεγονότα είναι: Τελετή Έναρξης (Ιανουάριος 2021), Τελετή Λήξης Χειμερινό ηλιοστάσιο (21 Δεκεμβρίου 2021), Μάιος 2021 (Σύνδεση της Ημέρας της Ευρώπης με τον ερχομό της Περσεφόνης και της άνοιξης), Ιούνιος 2021 (Σύνδεση των Ευρωπαϊκών Ημερών Ανάπτυξης και της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής με την Ισημερία, τον ερχομό του καλοκαιριού και της καρποφορίας), Σεπτέμβριος 2021 (Σύνδεση των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς με το τέλος του καλοκαιριού, την αρχή του φθινοπώρου και την Ισημερία). Χρησιμοποιώντας ως μεταφορά το μύθο της Περσεφόνης, τα κεντρικά γεγονότα εστιάζουν στους μετασχηματισμούς της Ευρώπης και των κοινωνιών της.


Η ΘΕΜΑΤΙΚΗ EUnvironment περιλαμβάνει 4 προγράμματα που αντιστοιχούν σε σημαντικά πεδία της σχέσης του σύγχρονου ανθρώπου με το περιβάλλον.Το πρόγραμμα «ΔΗΜΗΤΡΑ-ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ» εστιάζει στην σχέση ,μας με την τροφή. 

  

Το πρόγραμμα «ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ» εστιάζει στη σχέση μας με το αστικό πράσινο, τους κήπους και τα λουλούδια.


Το πρόγραμμα «ΟΙΚΟΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» εστιάζει στην κλιματική αλλαγή, την ενέργεια και την ανακύκλωση. 


Το πρόγραμμα «ΘΗΛΥΚΗ ΦΥΣΗ»  εστιάζει στην πολιτιστική κληρονομιά και την γυναικεία φύση.  


 Μέσα από τις κεντρικές θεματικές η Ελευσίνα επιχειρεί να συστηματοποιήσει το λεξιλόγιο της euphoria και να αναδείξει την σχέση ανάμεσα στην βιωσιμότητα και στη σύνδεση όλων των τομέων της ανθρώπινης δραστηριότητας με την τέχνη και τον πολιτισμό.


Η δεύτερη Κεντρική Θεματική αντιστοιχεί στην δεύτερη μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα τόσο η Ελευσίνα όσο και η Ευρώπη: την πρόκληση-ανάγκη επαναπροσδιορισμού της σχέσης μας με τον Άλλο (EUrbanization).


Η ευρωπαϊκή ταυτότητα διαμορφώνεται σήμερα μέσα από τα κοινά της πόλης. Αυτές οι ομαδοποιήσεις του πληθυσμού της πόλης δεν υπαγορεύονται τόσο από ένα κοινό παρελθόν, καθορίζονται μάλλον από τις συνθήκες της ζωής μας μέσα στην πόλη: την εργασία μας, τη γειτονιά που κατοικούμε, το σχολείο μας, τις σπουδές μας κλπ. Έτσι, στη σύγχρονη πόλη ο άνθρωπος φτιάχνει τις δικές του συνάψεις, τα δικά του δίκτυα. Και αυτά τα δίκτυα φαίνονται σήμερα να απλώνονται οριζόντια σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο.  


Μεγαλώνουν και διευρύνονται, διαπερνώντας οριζόντια τα εθνικά σύνορα και αγκαλιάζοντας πολίτες σε πολλές διαφορετικές πόλεις. Η Ελευσίνα και η Ευρώπη έχουν κοινό σημείο επαφής τους την πολυπολιτισμικότητα, καθώς αμφότερες συντίθενται από πληθυσμούς διαφορετικής προέλευσης που προσπαθούν να συνυπάρξουν οικοδομώντας έναν κοινό τόπο.


Η τρίτη Κεντρική Θεματική αντιστοιχεί στην τρίτη μεγάλη προκλήση που αντιμετωπίζει σήμερα τόσο η Ελευσίνα όσο και η Ευρώπη: την πρόκληση-ανάγκη επαναπροσδιορισμού της σχέσης μας με τον Εαυτό μας (Τhe EU working classes), που αποκρυσταλλώνεται στη σχέση μας με την εργασία, καθώς μέσω της εργασίας ικανοποιούμε τις ανάγκες μας για επιβίωση, δημιουργικότητα και αναγνώριση. Η ανάγκη μας για επιβίωση, δημιουργικότητα και αναγνώριση αποκρυσταλλώνεται στη σχέση μας με την εργασία. Η αυξανόμενη ανεργία σε όλη την Ευρώπη αλλά και η ικανοποίηση που αντλεί το άτομο από την εργασία του είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε σήμερα.


 Η βιωσιμότητα σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο εξαρτάται σε τεράστιο βαθμό από την ικανότητά μας να προσαρμοστούμε σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο εργασιακό περιβάλλον. H καινοτομία εξαρτάται από την ικανότητά μας να συνδέσουμε την ιδέα με την υλοποίηση, την τέχνη με την παραγωγή.


Κ'ωστας Γεωργουσόπουλος ο σημαντικότερος κριτικός θερατρου και στιχουργός με το ψευδώνυμο Κ. Χ. Μύρης

  Εργάστηκε στη δημόσια και την ιδιωτική εκπαίδευση για 35 χρόνια, από το 1964 ως το 1999. Το 1978 ανέλαβε, κατόπιν ανάθεσης του υπουργείου ...