Κυριακή 16 Απριλίου 2017

Ο φασισμός που κρύβετε πίσω από κάθε πληκτρολόγιο




O Τέλλος Φίλης αποκλειστικέ από το fb, για τρεις μέρες γιατί κάποιοι καλοθελητές του έκαναν αναφορά για αυτό το κείμενο που περιγράφει με τον πιο παραστατικό τρόπο τα συναισθήματα που γεννά μια Μ. Παρασκευή στην εποχή μας. 

Μεγάλη Παρασκευή -της λάθος ματιάς
Δεν είναι από κει που κοιτάς ο Εσταυρωμένος
γωνιά Τοσίτσα με Πατησίων είναι,
στα σύνορα του Έβρου σταυρώνεται τις νύχτες
στης Κακαβιάς τα χιόνια ποτίζεται όξος μουλωχτά
στο Φαρμακονήσι εξαφανίζεται
Στον Άγιο Παντελεήμονα κουβαλά τον σταυρό του μαρτυρίου
στον Δενδροπόταμο ξεψυχά
στο πάρκο της ΧΑΝΘ με τη σύριγγα στο χέρι ψιθυρίζει
«λαμά λαμά σαβαχθανί»
έξω από τα supermarket και στις λαϊκές αγορές
φορά ακάνθινο στεφάνι
βλέπεις το αίμα στο μέτωπο η όχι ακόμη;
Δεν είναι εκεί στις λαμπάδες, στα προαύλια ναών ο επιτάφιος απόψε
είναι κάτω από το σπίτι σου ο κοιμισμένος άστεγος
δεν του αρκεί να τον προσπεράσεις με το κερί στο χέρι
ούτε κάποια νηστεία σου, θα τον σώσει
Οι ολονύκτιες ψαλμωδίες σου δεν θα βρουν δουλειά στον άνεργο
μήτε οι ευχές με τα λαγουδάκια του πάσχα στο διαδίκτυο
θα αναπληρώσουν τα άδεια μάτια των μεταναστών
θύματα του συμμαθητή δουλεμπόρου
που χαιρετάς στα προεκλογικά σαλόνια
με κατάνυξη
Δεν είναι από κει που κοιτάς ο Άγιος που θα σε σώσει με το θάνατο του
κοίτα προσεκτικότερα, σταμάτα να φοβάσαι
και κοίτα
ίσως να μη σωθείς βεβαίως
αλλά τουλάχιστον θα έχεις
νιώσει το “πρώτο βήμα” τι σημαίνει
κι αν μια Ανάσταση έχει λόγο ύπαρξης
η μοναχά σαν αργία των δημόσιων υπηρεσιών
για μια πενταήμερη εκδρομή στην εξοχή μετριέται.
τ.φ.


Ο Τέλλος Φίλης γεννήθηκε το 1960 στη Θεσσαλονίκη, στην οποία επανεγκαταστάθηκε πριν από μερικά χρόνια, ύστερα από πολυετείς περιπλανήσεις εντός και εκτός.

Δηλώνει απλός υπάλληλος βιντεοκλάμπ. Κατά τα λοιπά, είναι υπερδραστήριος και επιδραστικός στα κοινωνικά δίκτυα, δημιούργησε και συντονίζει τη δράση της ομάδας «Η Ποίηση Γυμνή», υποστηρίζει τους νέους δημιουργούς σε κάθε τομέα, γράφει για ταινίες αλλά και για την επικαιρότητα. Το μεσοκαλόκαιρο κυκλοφόρησε σε 400 αντίτυπα το βιβλίο του Η αποσιωποιητική ηλικία(εκδόσεις Bibliotheque) και ήδη εξαντλήθηκε, χωρίς να έχει γραφεί ούτε μισή αράδα στον Τύπο.

Οι περισσότεροι τον γνωρίζουν από το Seven film gallery στην Αλεξάνδρου Σβώλου που ο ίδιος κατάφερε να κάνει ένα από τα ωραιότερα στέκια του κέντρου. Ηθοποιοί, φοιτητές, τραγουδιστές, μουσικοί, λογοτέχνες, ποιητές και δημοσιογράφοι περνάνε σχεδόν καθημερινά για την κινηματογραφική τους ενημέρωση, για να νοικιάσουν μια ταινία που θα τους προτείνει ο Τέλλος, για την ανταλλαγή απόψεων. Στο seven film gallery γεννήθηκαν ιδέες για σενάρια ταινιών, θεατρικές συνεργασίες, στίχοι τραγουδιών, αναπτύχθηκαν φλέρτ, έρωτες και φιλίες, τα πιο πρωτοποριακά αφιερώματα και θεματικά πάρτυ. Η δραστηριότητα του Τέλλου Φίλη είναι πάρα πολύ μεγάλη και εκτός του κινηματογράφου. Έχει την δική του εκπομπή στο ραδιόφωνο κάθε Τρίτη ζωντανά διαδικτυακά στο http://www.clipartradio.gr από 22:00 εως 00:00 με τίτλο «SALONIQUE UBER REALISM», με πολλούς καλεσμένους, ποίηση και όμορφα τραγούδια. 

Είναι ο εμπνευστής της «Ποίησης Γυμνής» που φιλοξενούσε για 2 χρόνια το Μαμίσιο- Μαιευτήριο και άλλοι χώροι της πόλης, όπου παρουσίαζαν τη δουλειά τους νέοι ποιητές χωρίς εκδοτικό έργο που δεν έχουν άλλο τρόπο να δημοσιοποιήσουν τα ποιημάτά τους. Η Ποίηση Γυμνή είχε μεγάλη συμμετοχή και προσέλευση αποδεικνύοντας ότι η ποίηση είναι κάτι ζωντανό που ο κόσμος αποζητά. Ο Τέλλος έχει στηρίξει έμπρακτα ηθικά, οικονομικά και με προσωπική εργασία οτιδήποτε πίστευε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί και να μη χαθεί, βοηθώντας πολλούς νέους καλλιτέχνες στα πρώτα τους βήματα. Αρθρογραφεί σε πολλά περιοδικά, έντυπα και ηλεκτρονικά, εδώ και πολλά χρόνια, μεταξύ άλλων στο bibliotheque.gr και φυσικά στo parallaximag.gr 

Δεν χαρακτηρίζει τα κείμενά του ποιήματα ― μιλάει για “λέξεις”. Οι λέξεις του λοιπόν αφηγούνται σύντομα στιγμιότυπα, που έχουν ως κοινό τους εξαγόμενο την απώλεια του κόσμου της νεότητας και την ανεπιθύμητη, βίαιη σχεδόν, είσοδο στην ωριμότητα της μέσης ηλικίας, μια είσοδο που συνοδεύεται από αποχωρισμούς, απώλειες μεταφορικές και κυριολεκτικές, αναγκαστικές προσγειώσεις στη σκληρή επιφάνεια της πραγματικής ζωής.


Ο Τέλλος Φίλης γεννήθηκε τη δεκαετία που χτίζονταν οι πρώτοι νεοελληνικοί μύθοι και οι πρώτες πολυκατοικίες με αντιπαροχή. Σπούδασε πολλά χρόνια την δύσκολη τέχνη του κρυφτού. Έτσι έμαθε καλά ότι όσο πιο πολύ εκτίθεσαι, τόσο πιο καλά κρυμμένος μπορείς να παραμείνεις κι αυτό έκανε επάγγελμά του.

Είναι ένας επαγγελματίας ψεύτης και αυτή του την ιδιότητα την χρησιμοποιεί για να απομακρύνει οποιονδήποτε τολμά να εισέλθει στην πραγματική του ζωή χωρίς την άδειά του. Τον ελεύθερό του χρόνο, τον ξοδεύει σε θυελλώδεις έρωτες και εξαιρετικά πετυχημένους καυγάδες. Παραμένει έτσι απρόβλεπτος και ελπίζει εξίσου επικίνδυνος.Μπορείτε να τον συναντήσετε να διαπληκτίζεται ως συνήθως με αθωες νέες και νέους που καταριούνται την ώρα και τη στιγμή που πάτησαν το πόδι τους στο Seven Film Gallery.

Έχει έφεση εκ γενετής, στα ψευδώνυμα κι έτσι γράφει σε απίστευτα και μη ανακοινώσιμα δημοσίως έντυπα, sites , forum και blogs για την προσωπική του ψυχοθεραπεία (συνήθως για ταινίες ή ζωές που μοιάζουν με ταινίες), ενώ διακατέχεται από μια σπάνιας μορφής εντελώς ιδιωτική έπαρση, μη ιάσιμη. Σπανιότερα δέχεται να πάρει συνεντεύξεις μόνο και μόνο για να εκθέσει όσους θεωρεί καλύτερους από αυτόν.

Κάθε Δευτέρα πίνει 10λεπτους καφέδες στα αγαπημένα του καφέ. Κάθε Τρίτη ασχολείται αποκλειστικά με καθαριότητες, εσωτερικές & εξωτερικές. Κάθε Τετάρτη ετοιμάζει τις πιο θλιμμένες λέξεις με τις πιο χαρούμενες μουσικές για ένα web radio. Κάθε Πέμπτη πάει σινεμά και μετά πίνει απαραιτήτως Tullamore Dew 12αρι, σε όσα μπαρ έχουν την πρόνοια να έχουν εφοδιάσει την κάβα τους. Κάθε Παρασκευή σκαρφίζεται κι ένα διαφορετικό τρόπο να εξαφανιστεί. Τα Σαββατοκύριακα ψεύδεται ασύστολα ότι εργάζεται, αλλά στην πραγματικότητα κάνει το κέφι του.

Την γλύτωσε 2 φορές τα τελευταία 7 χρόνια, από βέβαιο θάνατο και ξέροντας πως περιμένει την τρίτη και φαρμακερή, επιτέλους απελευθερώθηκε από ταμπού, προκαταλήψεις, ιδεοληψίες, ιδεολογίες, συναισθήματα και λοιπές «κοινωνικές κατασκευές», πράγμα που έκανε ευτυχισμένο τον δάσκαλο του, τον Gregory Bateson -ή έτσι θέλει να πιστεύει- προκειμένου να μην έχει επιπλέον τύψεις για την πασίγνωστη πλέον τεμπελιά που τον διακρίνει.

Χρησιμοποιεί το τηλέφωνό του περισσότερο για να φωτογραφίζει παρά για να επικοινωνεί, γι' αυτό και ξοδεύει πολύτιμο χρόνο για να σβήνει τις αναπάντητες κλήσεις του. Αν θέλει να επικοινωνήσει, απλά κοιτάζει και βασίζεται στην εξυπνάδα των άλλων για τυχόν ανταπόκριση.

Έχει πάψει να καταριέται όσους του κλέβουν τα ποδήλατα που αγοράζει κι αποφάσισε να αρχίσει να τα κλέβει κι αυτός. Προς το παρόν βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού των κλοπών.

Ταξιδεύει συχνά, συνήθως, παρά τη θέλησή του. Τελευταία κυκλοφορεί φήμη ότι εκδίδεται κιόλας. Η εκπόρνευση άλλωστε υπήρξε πάντα μονόδρομος στην πολιτική όπως το ίδιο και στην δημόσια εικόνα. Στο χέρι σας είναι να τον απομακρύνετε από φίλο σας, το συντομότερο. 


The Longing

                   9 χρόνια κλείνει αυτό το ιστολόγιο και όταν το ξεκίνησα ήθελα να εκφράσω προσωπική αποτύπωση συναισθημάτων, παρουσιάσεις ...