Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Αρχισε η κατάργηση των FM



Μπορεί το ραδιόφωνο FM να μην είναι σήμερα όσο σημαντικό ήταν κάποτε, ωστόσο για πολλές χώρες στον κόσμο είναι ακόμη αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας. Το ίδιο όμως δεν φαίνεται να ισχύει στην Νορβηγία, η οποία θα γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που απενεργοποιεί τις εκπομπές ραδιοφώνου FM.

Η διαδικασία ξεκίνησε στις 11 Ιανουαρίου 2017 στις 11:11 τοπική ώρα στη βόρεια περιφέρεια της χώρας περιοχή Norland, ώστε να ολοκληρωθεί η μετάβαση στο ψηφιακό ραδιόφωνο. Το πρώτο μέρος που είδε να απενεργοποιούνται τα FM είναι η πόλη Bodø. Η όλη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2017. Οι τοπικοί σταθμοί έχουν στη διάθεσή τους πέντε χρόνια για να πραγματοποιήσουν τη μετάβαση σύμφωνα με το «New Scientist».

Η Νορβηγία χρησιμοποιεί παράλληλα FM radio και ψηφιακές εκπομπές από το μακρινό 1995 και 22 σταθμοί εθνικής εμβέλειας μεταδίδουν σε ψηφιακή μορφή με χώρο για μια εικοσαριά άλλους, ενώ ο παλαιός τρόπος μετάδοσης δεν επιτρέπει παρά πέντε σταθμούς εθνικής εμβέλειας το πολύ.

«Η μεγάλη διαφορά και ο κύριος λόγος πίσω από αυτή τη μεγάλη τεχνολογική αλλαγή είναι ότι θέλουμε να προσφέρουμε ένα καλύτερο ραδιόφωνο σε όλο τον πληθυσμό», εξηγεί ο Ole Jørgen Torvmark , επικεφαλής της Digitalradio Norge, μιας εταιρίας επαγγελματιών που περιλαμβάνει το δημόσιο NRK και το εμπορικό ραδιόφωνο P4.Για τον Torvmark, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας: «Είναι σαφές πως, όταν υπάρχει μια μεγάλη τεχνολογική αλλαγή, ορισμένοι θέτουν ερωτήσεις και είναι κρίσιμες», όμως «οι μισοί ακροατές ακούνε ήδη κάθε εβδομάδα σταθμούς που δεν θα υπήρχαν χωρίς το ψηφιακό σήμα.Το ψηφιακό σήμα μειώνει το κόστος μετάδοσης για τους επαγγελματίες».

Το Υπουργείο πιστεύει ότι η υποστήριξη για το ραδιόφωνο FM είναι αρκετά δαπανηρή, ειδικά την στιγμή που πρέπει να στείλεις το σήμα σε έναν πληθυσμό 5 εκατομμυρίων διασκορπισμένο στην ορεινή Νορβηγία και ευελπιστεί ότι θα εξοικονομεί περίπου 200 εκατομμύρια νορβηγικές κορώνες ετησίως ,πάνω από 20 εκατ. ευρώ χάρη στην εγκατάλειψη των FM.

Το Υπουργείο επίσης αναφέρει ότι οι πολλές κοιλάδες και τα πολλά βουνά δυσκόλευαν την απρόσκοπτη μετάδοση του σήματος στα FM, ενώ το ψηφιακό σήμα που έχει και καλύτερη ποιότητα ήχου δεν θα αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα, τουλάχιστον όχι τόσο πολλά.

«Η ψηφιοποίηση του ραδιοφώνου θα ανοίξει την πόρτα για μια πολύ μεγαλύτερη ποικιλία από ραδιοφωνικούς σταθμούς προς όφελος των ακροατών σε όλη τη χώρα» σημειώνει το υπουργείο Πολιτισμού της χώρας. «Οι ακροατές θα έχουν πρόσβαση σε ένα πιο πλουραλιστικό περιεχόμενο και θα μπορούν να απολαμβάνουν καλύτερη ποιότητα ήχου αλλά και νέες λειτουργίες» προσθέτει.

Η κυβέρνηση έθεσε έναν αριθμό κριτηρίων που πρέπει να πληρούνται πριν ολοκληρωθεί η πλήρης μετάβαση στο ψηφιακό σήμα. Η μετάβαση πρέπει να είναι προσιτή και το σήμα να είναι διαθέσιμο στα ραδιόφωνα των αυτοκινήτων αλλά και στο ήμισυ τουλάχιστον του συνόλου των ακροατών πριν «σβήσουν» τα FM.

Δεν είναι έτσι παράξενο που τα δύο τρίτα του νορβηγικού πληθυσμού δηλώνουν αντίθετοι στη «σίγαση» των FM και μόνο το 16% την υποστηρίζουν σαφώς, σύμφωνα με έρευνα της νορβηγικής εφημερίδας Dagbladet.

Οι κάτοικοι της Νορβηγίας θα πρέπει να αγοράσουν νέα ψηφιακά ραδιόφωνα, ενώ μόνο το 20% των ραδιοφώνων στα αυτοκίνητα πιάνουν ψηφιακό σήμα. Και ενώ οι επιτραπέζιες ή φορητές συσκευές ψηφιακού ραδιοφώνου δεν είναι πολύ ακριβές, η μετατροπή ενός ραδιοφώνου αυτοκινήτου από αναλογικό σε ψηφιακό μπορεί να αποδειχθεί δαπανηρή υπόθεση,κόστους σχεδόν 200 ευρώ για αλλάγή ολόκληρου του δέκτη ενώ για να αγοράσουν έναν αποκωδικοποιητή χρείαζονται από 110 έως 120 ευρώ.

«Είναι εντελώς ηλίθιο, γιατί δεν έχω ανάγκη περισσότερους σταθμούς από αυτούς που έχω σήμερα», δηλώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άιβιντ Σέτοβ, ένας 76χρονος συνταξιούχος ο οποίος ζει στο Όσλο. «Είναι πολύ ακριβό. Περιμένω να πέσουν οι τιμές των αποκωδικοποιητών προτού αγοράσω έναν για το αυτοκίνητό μου».

Ειδικός αναλυτής αναφέρει στο BBC ότι θα υπάρξει νευρικότητα όταν ο πρώτος πομπός FM θα σβήσει στη Νορβηγία και σημειώνει: «Ελπίζω οι Νορβηγοί να έχουν κάνει αρκετά ώστε να διατηρήσουν το κοινό του ραδιοφώνου και να βεβαιώσουν πως όσοι ακροατές δεν έχουν ήδη κάνει τη μετάβαση θα την κάνουν». Εξέφρασε φόβους ότι οι πιστοί ακροατές του ραδιοφώνου ίσως στραφούν στα CD και το διαδίκτυο.

Και άλλες χώρες σκέφτονται να κάνουν το ίδιο στην Ευρώπη, η Ελβετία, η Βρετανία και η Δανία ακολουθούν από κοντά.Ενώ πολλές άλλες χώρες το καθυστερούν.Η σουηδική κυβέρνηση που σκέφτεται να προχωρήσει σε μια κίνηση αντίστοιχη με αυτή της Νορβηγίας δέχεται από ειδικούς εισηγήσεις για τη διατήρηση των FM ενώ ο Σάιμον Σπάνσουικ, επικεφαλής της Διεθνούς Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (AIB, Association for International Broadcasting) επισημαίνει ότι «Θα πάρει πολύ καιρό. Οι αρχές δείχνουν απροθυμία να περάσουν σε πλήρες ψηφιακό σήμα ώστε να μην δυσαρεστήσουν τους ιδιοκτήτες των κλασικών ραδιοφωνικών δεκτών ζητώντας τους «να επενδύσουν σε νέο εξοπλισμό».

Στη Γαλλία, ορισμένα ραδιόφωνα άρχισαν να εκπέμπουν σε ψηφιακό σήμα με μεγάλη καθυστέρηση στο Παρίσι, στη Μασσαλία και στη Νίκαια το 2014. Οι περιοχές του Στρασβούργου, της Λίλλης και της Λιόν αναμένεται να περάσουν προσεχώς στο ψηφιακό σήμα. Οι μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι και το Radio France, αντίθετα, αρνούνται να αναλάβουν σχετική δέσμευση, εκτιμώντας ότι το ψηφιακό σήμα είναι πολύ δαπανηρό και πρόκειται σύντομα να αντικατασταθεί από τη μετάδοση μέσω διαδικτύου.

Στη Γερμανία, η καταληκτική προθεσμία για την κατάργηση της μπάντας των FM, που είχε οριστεί αρχικά για το 2015, καταργήθηκε από τους βουλευτές της Μπούντεσταγκ τον Οκτώβριο του 2011.

Προς το παρόν η Ελβετία αναμένεται να είναι επόμενη που θα εγκαταλείψει τα FM.


Βάλε το δεύτερο - Ελευθερία Αρβανιτάκη



The Longing

                   9 χρόνια κλείνει αυτό το ιστολόγιο και όταν το ξεκίνησα ήθελα να εκφράσω προσωπική αποτύπωση συναισθημάτων, παρουσιάσεις ...