Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019

O φιλοσοφικός ποιητικός σκηνοθέτης Τερενς Μαλικ ξαναχτυπά με την νέα του Οσκαρική ταινία Α Hidden Life




Ο Terrence Frederick Malick, γεννήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 1943 και είναι Αμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος, παραγωγός κινηματογραφικών ταινιών και καθηγητής φιλοσοφίας.

Song To Song (2017)

Σε μία σταδιοδρομία πάνω από 40 ετών ο Μάλικ έχει σκηνοθετήσει μόλις 9 ταινίες μεγάλου μήκους (συμπεριλαμβάνοντας 1 ντοκιμαντέρ), και οι ταινίες του θεωρούνται αριστουργήματα από πολλούς.Γυρίζει ταινίες σε τόσο αραιά διαστήματα που κανείς αναρωτιόταν ενδιάμεσα αν ζει ή αν πέθανε, εξαιτίας και της παροιμιώδους αποχής του από συνεντεύξεις, φωτογραφήσεις, κοσμικές εκδηλώσεις – από κάθε είδους κοινωνικής ζωής γενικώς.

Ο Μάλικ ξεκίνησε την καριέρα του σκηνοθετώντας τις ταινίες Badlands (1973) και Days of Heaven (1978), οι οποίες έλαβαν διθυραμβικές κριτικές.

Badlamds (1973)

Το Badlands (1973), με τον Μάρτιν Σιν και τη Σίσι Σπέισεκ,είναι ένα γλυκό και συνάμα βίαιο οδοιπορικό στην ταραγμένη ψυχή δύο σφόδρα αντικοινωνικών και ερωτευμένων νέων, που προβαίνουν σε αλλεπάλληλες δολοφονίες. Δύο φυγάδες που σκηνοθετούν την αυτοκτονία τους, σκορπούν τον θάνατο και κυνηγιούνται αλύπητα ως το προδιαγεγραμμένο τους τέλος. Μία ελεγεία θανάτου, μυστηρίου, παράνοιας και αγάπης στα υπέροχα τοπία της Νότιας Ντακότα και της Μοντάνα, ένα διαλεκτικό ξαδερφάκι του Bonnie and Clyde.

Days Of Heaven (1978)

Το Days of Heaven, με βασικό πρωταγωνιστή τον, νεανία τότε, Ρίτσαρντ Γκιρ. Για μία ακόμη φορά, ο Μάλικ διηγείται την απελπισμένη διαδρομή ενός περιθωριακού ζευγαριού που εξ υφαίνει ένα σχέδιο για να πιάσει την καλή, με δυσάρεστη (εννοείται) κατάληξη.

Οι πειραματισμοί του Μάλικ στο μοντάζ, στους φακούς και στα κάδρα χαρίζουν ένα σπάνιας ομορφιάς οπτικό αποτέλεσμα, το οποίο ανταμείβεται με Όσκαρ Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης και Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ των Καννών, αλλά δεν κερδίζει, σε πρώτο τουλάχιστον χρόνο, την αγάπη του κοινού.
The New World (2005)

Ενώ λοιπόν ο Μάλικ θεωρείται από τα μεγάλα ανερχόμενα αστέρια του αμερικάνικου arthouse ανεξάρτητου σινεμά, πραγματοποιεί ένα απονενοημένο διάβημα: εξαφανίζεται από τους πάντες και τα πάντα. Για να γίνουμε ολίγον πιο συγκεκριμένοι, ενώ ο Μάλικ βρισκόταν στο στάδιο του preproduction για την τρίτη του ταινία, με τίτλο Q, μετακομίζει αιφνιδίως στο Παρίσι, εγκαταλείποντας προσωρινά τη σκηνοθεσία, αρκούμενος στη συγγραφή σεναρίων. Χρειάστηκε να περάσουν 20 ολόκληρα χρόνια για να επιστρέψει ο Μάλικ στη σκηνοθεσία και μάλιστα, με τρόπο θριαμβευτικό.


The Red Thin Line (1998)

Η Λεπτή κόκκινη γραμμή (1998) απέσπασε 7 οσκαρικές υποψηφιότητες, κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο στην Μπερλινάλε και καθιερώθηκε ως μία από τις εμβληματικότερες ταινίες των 90’s. Και το 2005 σκηνοθέτησε το The New World (2005), το οποίο αρχικά έλαβε μικτές κριτικές αλλά έπειτα γνώρισε μεγάλη κριτική αναθεώρηση.

Tree of Life - Opening scene - Universe Sequense - Lacrimosa 18:37 min


Το 2011, ο Μάλικ σκηνοθέτησε το κομψοτέχνημα συμπαντικών διαστάσεων Το Δέντρο της Ζωής, με all-star καστ (Κρίστιαν Μπέιλ, Ράιαν Γκόσλινγκ, Κέιτ Μπλάνσετ, Νάταλι Πόρτμαν κλπ) το οποίο κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών, έλαβε υποψηφιότητες για 3 Όσκαρ (συμπεριλαμβανομένου Καλύτερης Ταινίας) και το και συχνά κατατάσσεται ως μια από τις καλύτερες ταινίες του 21ου αιώνα.

To The wonder (2012)

Τα επόμενα χρόνια, σκηνοθέτησε τις πειραματικές ταινίες Το The Wonder (2012), Knight of Cups (2015) και Song to Song (2017), οι οποίες αρχικά έλαβαν μικτές ως αρνητικές αντιδράσεις, αλλά θεωρούνται αριστουργήματα από μερικούς.

Knight Of Cups (2015)

Τα τελευταία χρόνια πάντως, αυτός ο πιο εικαστικός, φιλοσοφικός και υπερβατικός «ποιητής της οθόνης», εμφανίζεται όλο και πιο συχνά μέσω των ταινιών του, οι οποίες μπορεί να μην έχουν την έντονη απήχηση που είχαν τα παλαιότερα αριστουργήματά του, πάντα όμως προσφέρουν πλάνα μοναδικής έμπνευσης και αισθητικής που σε κάνουν να ξεχνάς ότι εντός τους περιφέρονται μερικοί από τους πιο διάσημους σταρ του πλανήτη - από τον Μάρτιν Σιν και την Σίσι Σπέισεκ του Badlands, τον Ρίτσαρντ Γκιρ και τον Σαμ Σέπαρντ του Days of Heaven μέχρι τον Σον Πεν και τον Μπραντ Πιτ του The Tree of Life των πιο πρόσφατων ταινιών.

Voyage Of Time - Trailer (2016)

Στο Φεστιβάλ της Βενετίας του 2015 έκανε την πρεμιέρα του το μοναδικό ντοκιμαντέρ έως τώρα του Μάλικ το Voyage of Time, μία ταινία που ο ίδιος ο Μάλικ χαρακτήρισε «όνειρο ζωής που γίνεται επιτέλους πραγματικότητα». Οι απαρχές του κόσμου, το μυστήριο της γέννησης και το δέος μπροστά στον θάνατο παρελαύνουν με τον γνώριμο ποιητικό τρόπο μέσα από τον φακό του Μάλικ, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι η ταινία κυκλοφόρησε σε δύο βερσιόν: α) την ΙΜΑΧ 40λεπτη, στην οποία χρέη αφηγητή έχει ο Μπραντ Πιτ και β) τη μεγάλου μήκους γυρισμένη σε φιλμ 35mm, στην οποία τον ρόλο του αφηγητή κατέχει η Κέιτ Μπλάνσετ. Τα θέλγητρα του Voyage of Time δεν τελειώνουν εδώ, πάντως, καθώς ο Ένιο Μορικόνε ενώνει εκ νέου τις δυνάμεις του με τον Μάλικ, σχεδόν σαράντα χρόνια μετά το Days of Heaven.

A Hidden Life (2019)
Στα 76 του πλέον, ο μεγάλος Αμερικανός σκηνοθέτης, επιστρέφει στο Φεστιβάλ των Καννών εννέα χρόνια μετά το «Το δέντρο της ζωής» (The Tree of Life), με τη νέα του ταινία που έχει τίτλο "A Hidden Life" (Μια κρυμμένη ζωή) και αφηγείται την ιστορία του Αυστριακού αντιρρησία συνείδησης Φραντζ Γιάγκερστάτερ στη δίνη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Το πρώτο trailer που βγήκε ήδη είναι ένα trailer που καλλιεργεί την ψυχή για μεγάλες συγκινήσεις.

Το Hidden Life σημαίνει κρυφή ζωή και μιλά για τη ζωή ενός ζευγαριού τον Φραντς και την Φραντσίσκα, οι δύο πρωταγωνιστές της ιστορίας, ζουν στην Αυστρία, είναι ερωτευμένοι, οι μέρες τους προχωρούν προς ένα φυσιολογικό μέλλον. Μέχρι που ξεκινά ο Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος. Για την ακρίβεια λίγο πριν ξεκινήσει.

Είναι τότε που ο Χίτλερ δίνει διαταγή στις υποτελείς του Δυνάμεις του Άξονα να στρατολογήσουν τους άντρες τους και να τους ετοιμάσουν για πόλεμο απέναντι σε κάθε μη Άριο και σε όποιον αρνείται να τιμωρήσει τους μη Άριους.

Κάθε σπίτι στην Αυστρία ακούει το χτύπημα του ναζισμού. Ο Φραντς όμως, σε αντίθεση με την πλειοψηφία, αρνείται να χαρίσει την ψυχή του στην πολεμική μηχανή του Χίτλερ, αρνείται να ταχθεί με την πλευρά του Τρίτου Ράιχ
Το κάνει γνωρίζοντας ότι ζει σε εποχές που δεν υπάρχουν περιθώρια για αρνήσεις, για αντίσταση. Φυσικά συλλαμβάνεται και οδηγείται σε φυλακή, σε απομόνωση. Και βιώνει βασανιστήρια μέχρι να έρθει η μέρα που θα τον στήσουν στο εκτελεστικό απόσπασμα.

Πρόκειται για μια επική απεικόνιση εσωτερικής δύναμης ενός ανθρώπου, ενός ανθρώπου που υπήρξε πραγματικά. Ο Φραντς Γιεγκερστέτερ τέθηκε απέναντι στο δόγμα του Τρίτου Ράιχ και πλήρωσε με τη ζωή του γι΄αυτό. Γνώριζε ότι ήταν απίθανο να επιζήσει για να περιγράψει τα όσα πέρασε. Γνώριζε ότι θα άφηνε τα παιδιά του ορφανά. Αλλά δε γινόταν διαφορετικά.

Όπως λέει και στο trailer «δε μπορώ να κάνω κάτι στο οποίο δεν πιστεύω». Ο Γιεγκερστέτερ ανακηρύχθηκε μάρτυρας από την Καθολική Εκκλησία όταν πια είχε τελειώσει ο πόλεμος, αλλά το πιο όμορφο αγίασμα το βρίσκει από τη σκηνοθετική φιλοσοφία και την πραγμάτωση του Τέρενς Μάλικ.

Κριτικοί και κοινό στις Κάννες έφυγαν ψυχικά συγκλονισμένοι από την αίθουσα όταν τελείωσε η ταινία.

Το Hidden Life αναμένεται να βγει στις ελληνικές αίθουσες στα μέσα Δεκεμβρίου με στόχο να δει κατάματα τα επόμενα Όσκαρ καθώς Ο Τέρενς Μάλικ βρίσκει αυτή τη χρυσή ισορροπία αν λάβουμε υπ΄όψιν τις κριτικές και ακόμα περισσότερο το trailer.


O Terrence Malick είναι ο μοναδικός εν ζωή ποιητικός σκηνοθέτης που μπορεί να συγκριθεί με τον Stanley Kubrick και τον Andrei Tarkovsky.

A Hidden Life - Trailer (2019)

The Longing

                   9 χρόνια κλείνει αυτό το ιστολόγιο και όταν το ξεκίνησα ήθελα να εκφράσω προσωπική αποτύπωση συναισθημάτων, παρουσιάσεις ...